Ingezonden persbericht


'Singles dagen' voor jonge, getalenteerde strijkers

Wil je strijkkwartetten en ben je nog 'single'?

Hoeveel jonge strijkers worstelen niet met het probleem om geschikte kamermuziek-partners te vinden. Bijna iedereen zou wel op hoog niveau strijkkwartet willen spelen en les krijgen. Wij, de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA), bieden jou de mogelijkheid om je toekomstige kwartetpartners te vinden op onze 'Singles dagen'.

De 'Singles dagen' zijn vooral bedoeld voor 2e fase studenten die zich serieus in de strijkkwartetstudie willen bekwamen, maar ook geïnteresseerden uit de laatste jaren van de eerste fase of onlangs afgestudeerde musici kunnen worden toegelaten.

Kijk voor meer informatie op www.nska.nl, bel 020 4281057 of mail naar info@nska.nl

STRIJKKWARTET SINGLE?

De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) introduceert 'Singles dagen' voor jonge, getalenteerde strijkers die wel een strijkkwartet zouden willen vormen, maar er nog niet in geslaagd zijn passende medestrijkers te vinden.

De Singles dagen vinden plaats op 19 december en het weekend van 15/16 januari. Naast het vinden van geschikte medestrijkers van vergelijkbaar niveau en met gelijke motivatie, staat ook het plezier voorop om op hoog niveau met de strijkkwartetstudie bezig te zijn. Het strijkkwartet is niet alleen de mooiste vorm van kamermuziek, maar ook de moeilijkste, juist vanwege de vereiste technische precisie in klank en samenspel en eenheid in interpretatie. Een intensieve en langdurige studie van dit vak is dan ook een absolute voorwaarde om tot een homogene eenheid te komen.

Mocht blijken dat uit de jonge strijkers getalenteerde strijkkwartetten ontstaan, dan kunnen zij gratis deelnemen aan een kennismakingssemester aan de NSKA, en eventueel deelnemen aan de Internationale Sommerakademie für Kammermusik Niedersachsen in Nordhorn, waar zij zich onder deskundige begeleiding drie weken lang op de strijkkwartetstudie kunnen toeleggen. Het ideale begin van een goed strijkkwartethuwelijk.

De NSKA
De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht door Stefan Metz voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen specialiseren in de studie van het strijkkwartet op het hoogst mogelijke niveau. De opleiding is op twee pijlers gebouwd: continuïteit door middel van wekelijkse masterclasses door de vaste docent Stefan Metz en periodieke masterclasses van gastdocenten, waaronder leden van het Amadeus Kwartet, Borodin Kwartet, Emerson Kwartet, Juilliard Kwartet, Prazak Kwartet en Smetana Kwartet.

In het jonge bestaan van de NSKA is gebleken dat de opleiding in een grote behoefte in de ontwikkeling van de strijkkwartetcultuur in Nederland voldoet. Het eerste voltijdskwartet, het Matangi kwartet, heeft reeds vele prijzen in de wacht gesleept en heeft een volle concertagenda. Ook het tweede voltijdskwartet, het Rubens kwartet, lijkt aan het begin te staan van een glanzende carrière, en haalde verschillende prijzen in de afgelopen jaren. TV optredens, radio-opnames, interviews en recensies, zowel in de lokale als landelijke pers bevestigen deze positieve beoordeling door pers en publiek en het belang van deze top-opleiding voor strijkkwartetten.

De NSKA heeft een deeltijd- en voltijd curriculum. In de voltijdsopleiding ontvangen de studenten een studiebeurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de opleiding naast hun eigen werkzaamheden en ontvangen geen beurs. Naast de masterclasses vinden er regelmatig muziekanalyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door internationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel is de concertpraktijk. In het kader van de opleiding geven de strijkkwartetten regelmatig concerten, waarbij hun optredens geregistreerd en geanalyseerd worden. Gebruikmakend van het nationale en internationale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. Daarnaast worden de kwartetten voorbereid op deelname aan internationale strijkkwartetconcoursen.

Meer informatie via www.nska.nl of telefoon 020 4281057, fax 084 8751533, info@nska.nl, contactpersoon Inge Lobbezoo, zakelijk leider