Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Biologisch kerstdiner met streekproducten op vlot in Vondelpark Jongeren Milieu Actief: Overdrijf niet met de kerst

Amsterdam, 14 december 2004 --- Op zondag 19 december, een week voor Kerst, organiseert Jongeren Milieu Actief (JMA) een biologisch kerstdiner met streekproducten op een vlot in een vijver in het Amsterdamse Vondelpark. Onder het motto: 'OverDRIJF niet met de kerst' willen de jongeren de aandacht vestigen op de herkomst van het voedsel dat we eten en het effect dat dit heeft op het milieu. Met de kerst wordt er nog altijd veel aandacht besteed aan lekker en vooral veel eten. Veel producten worden van ver naar Nederland gevlogen en belasten daarmee het milieu.

Ook deze Kerst zal menig gezin weer uitgebreid tafelen. Dat is natuurlijk leuk en lekker, maar er wordt weinig gelet op waar de producten vandaan komen en hoe het verpakt was. Groenten en fruit waarvoor het momenteel niet het seizoen is en die veel mensen graag het hele jaar door eten, zoals tomaten, komkommers en paprika's, worden vaak geïmporteerd uit verre landen. Mede dankzij het transport wordt het milieu meer belast dan bij producten die uit eigen land komen. Deze milieubelasting wordt ook wel de Mondiale Voetafdruk genoemd en wordt uitgedrukt in het aantal hectares grond wat voor de productie en het transport van een product nodig is. Zo is bijvoorbeeld voor de productie van de biefstukjes voor het hele gezin bijna een heel voetbalveld aan productieland nodig. JMA vraagt mensen na te denken bij het inkopen van de kerstboodschappen en het niet te overdrijven.

Wat: Verantwoord biologisch kerstdiner op een vlot Waar: Vijver vooraan in het Vondelpark, tussen het Filmmuseum en de Vossiusstraat Wanneer: Zondag 19 december 2004, 12.00 - 14.00 uur

Midden op één van de vijvers drijft een vlot met daarop een dinerend duo. Langs de kant staan enkele muzikanten die het diner muzikaal opluisteren. Passanten krijgen een folder uitgereikt met daarin een recept voor een lekkere en verantwoorde gourmettafel en een prijsvraag waarmee mensen kans maken op een kookboek met milieuvriendelijke recepten.

Jongeren Milieu Actief JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 jaar die zich inzet voor een beter milieu. Zij laat zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om je milieubewust te gedragen. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.