European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/143

Brussel, 17 december 2004

16228/04 (Presse 370)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea

De EU is verheugd over de uitspraak van Eritrea over de vooruitgang bij de demarcatie van de grens met Ethiopië, die vervat zit in de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 12 december, waarin wordt aangegeven dat het vredesproces thans in een voorspoedige fase zit. De EU is het erover eens dat de enige manier om vooruit te komen bestaat in de volledige uitvoering van het akkoord van Algiers van 2000 en het daaruit voortvloeiende definitieve en bindende besluit van de Grenscommissie.

In dit verband beschouwt de EU de uitspraak van Eritrea, samen met de verklaring van Ethiopië van 5 november 2004, waarin Ethiopië plechtig belooft om de Grenscommissie de verschuldigde bedragen te voldoen en verbindingsofficieren aan te wijzen, als een bemoedigende stap die de weg baant voor verdere vooruitgang naar de vreedzame oplossing van het grensconflict tussen beide landen.

De EU hoopt dat de Grenscommissie thans in staat is om, in nauwe samenwerking met beide landen, het demarcatieproces te beginnen en aldus de grondslag te leggen voor duurzame vrede.

De EU herhaalt vastbesloten te zijn om Eritrea en Ethiopië te helpen uit de huidige impasse te geraken. De EU beschouwt duurzame vrede tussen Ethiopië en Eritrea als een fundamentele voorwaarde voor verdere nationale ontwikkeling en voor de bevordering van vrede en veiligheid in de gehele regio.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.