Gemeente Apeldoorn

Subsidiebeleid: roep om meer zakelijkheid blijft

De Rekenkamercommissie heeft in november haar voorlopige visie gegeven op de uitvoering van het gemeentelijk subsidiebeleid. Het eindrapport van het onderzoek is nu uit. De hoorzitting van 25 november heeft de kijk van de Rekenkamercommissie op de zaken niet veranderd. Het Apeldoornse subsidiesysteem is efficiënt van opzet. Verbeteringen zoekt de commissie vooral in het gebruik van het systeem. Gemeenteraad, college en instellingen kunnen onderling betere afspraken maken. En de controle op de resultaten kan scherper. De commissie heeft het eindrapport daarom de titel Naar meer zakelijkheid meegegeven.

Het rapport is een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad zal begin 2005 met het college van burgemeester en wethouders bespreken wat de gemeente met de aanbevelingen doet.

Discussiepunten
Een discussiepunt tussen raad en college wordt ongetwijfeld de vraag of de gemeente de grote instellingen elk jaar afrekent op hun prestaties. Nu sluit de gemeente een overeenkomst voor vier jaar en krijgen de grote instellingen jaarlijks een gegarandeerde subsidie.

De commissie adviseert de meerjarenafspraken met instellingen een zakelijk èn stimulerend karakter te geven. Dat kan door niet alleen te regelen wat er gebeurt als een instelling ondermaats presteert, maar ook door een premie te zetten op bijzondere prestaties (een bonus/malus-regeling). Een ander interessant discussiepunt is de aanbeveling aan de gemeenteraad om op beleidsprogrammas te sturen en niet zelf de zaken met de instellingen te regelen. Dat is volgens de Rekenkamercommissie een taak van burgemeester en wethouders.

Het eindrapport van het subsidieonderzoek is te raadplegen en te downloaden vanaf van de gemeentelijke website:
www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button Rekenkamercommissie.

Voor het laatst bijgewerkt op: 17-dec-2004 12:16