Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
17 december 2004

MINISTERRAAD SCHRAPT BESLUIT VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN WET MILIEUGEVAARLIJKE STOFFEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met intrekking van het Besluit vluchtige organische stoffen Wet milieugevaarlijke stoffen (VOS). Daarnaast wordt de Regeling keuring spuitapparatuur Besluit vluchtige organische stoffen Wet milieugevaarlijke stoffen ingetrokken. Met het intrekken van het Besluit VOS vervallen ook nog vier andere op dat besluit gebaseerde regelingen. Het betreft de volgende regelingen:
- de Regeling typegoedkeuring Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000;
- de Regeling erkenning en examinering Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000;
- het Reglement Beroepscommissie Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000 en
- het Examenreglement Besluit vluchtige organische stoffen Wms 2000.

Het Besluit VOS is in 1999 ingevoerd. Bij bedrijfsmatig handmatig spuiten van verf of lakken komen namelijk vluchtige organische stoffen (VOS) vrij. Het Besluit VOS moest de uitstoot van VOS beperken en opleidingseisen voor verfspuiters regelen. Inmiddels zijn er twee Europese richtlijnen die VOS-emissies reguleren. Een daarvan is omgezet in het Oplosmiddelenbesluit omzetting EG-VOS- richtlijn milieubeheer. De tweede, die betrekking heeft op het maximaal toelaatbare gehalte van VOS in onder meer verfproducten, wordt binnenkort in een besluit omgezet. Ook de Arbo-regelgeving stelt eisen aan het beroepsmatig gebruik van VOS-houdende verven. Daarnaast is de spuitapparatuur steeds meer computergestuurd. Hierdoor is nauwelijks meer sprake van verspilling van verf of lak en daarmee van uitstoot van VOS.

Door het intrekken van het Besluit VOS en het vervallen van de bijbehorende regelingen neemt de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven af met bijna 800.000 euro. Het schrappen van deze regels is het resultaat van de herijking van de VROM-regelgeving.

RVD, 17.12.2004