NIZW

Zorg voor jongeren verstandelijke beperking kan toegankelijker

Staatssecretaris: ook in 2005 flexibele hantering IQ-grenzen in de zorg

Zorg voor jongeren met verstandelijke beperking kan toegankelijker

NIZW Jeugd heeft vandaag de resultaten gepresenteerd van drie pilot-projecten waarin onderzocht is hoe zorg en speciaal onderwijs voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking toegankelijker te maken zijn. Op grond hiervan pleit NIZW Jeugd er onder andere voor om de indicatiestelling voor jeugdzorg én AWBZ-zorg geïntegreerd onder te brengen bij bureau jeugdzorg, zo snel mogelijk te werken aan deskundigheidsbevordering van bureau jeugdzorg rond deze problematiek, en een flexibele hantering van IQ-grenzen bij de toekenning van AWBZ-zorg. De heer Kaasjager, directeur Gehandicaptenbeleid bij het departement van VWS, nam het eindrapport over de eerder genoemde pilots in ontvangst namens een verhinderde staatssecretaris Ross-van Dorp. Hij maakte bekend dat VWS besloten heeft om ook in 2005 de IQ-grenzen voor AWBZ-zorg flexibel te hanteren zodat alle jongeren de zorg (blijven) krijgen die zij nodig hebben.

Met de inwerkingtreding van de Wet op de Jeugdzorg in 2005 kunnen jongeren met een lichte verstandelijke beperking aanspraak maken op zowel AWBZ-zorg voor gehandicapten als jeugdzorg. Het bestaan van twee toegangen tot de zorg is voor deze jongeren verwarrend en onnodig complex. Zeker als zij daarnaast nog een vorm van speciaal onderwijs volgen met weer andere procedures en toegangen. In opdracht van de ministeries van VWS en OC&W heeft NIZW Jeugd daarom in drie pilotprojecten gezocht naar vormen van samenwerking en afstemming tussen jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de zorg in het speciaal onderwijs.

Aanbevelingen
Volgens Carolien Konijn van NIZW Jeugd tonen de onderzochte pilotprojecten aan dat de zorg voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking onder bepaalde voorwaarden veel toegankelijker kan. Zo zou voor deze jongeren de indicatiestelling voor jeugdzorg èn AWBZ-zorg geïntegreerd ondergebracht moeten worden bij bureau jeugdzorg. Daardoor krijgen deze jongeren niet alleen één duidelijk loket, ook kan zo hun complexe en meervoudige problematiek integraal beoordeeld worden. Bureaus jeugdzorg moeten dan wel zo spoedig mogelijk leren om de problematiek van licht verstandelijk gehandicapte (lvg) jongeren te signaleren en te beoordelen. Daarnaast zijn lvg-jongeren gebaat bij structureel overleg en samenwerking tussen de verschillende instanties die bij de zorg aan hen betrokken zijn. Ook moet er meer helderheid komen over de mogelijkheden om deze jongeren en hun ouders langdurig ondersteuning te bieden. Aangezien uit de pilots blijkt dat de diagnose van een verstandelijke beperking vaak (te) laat wordt gesteld, pleitten de onderzoekers - in navolging van Operatie JONG - voor een verbetering van de vroegsignalering bij de jeugdgezondheidszorg en het basisonderwijs.

IQ-grenzen
Met zijn aanbeveling om de IQ-grenzen in de zorg flexibel te hanteren, sluit NIZW Jeugd aan bij het actuele debat om de indicaties voor AWBZ-zorg strikt te begrenzen. Bij jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking is namelijk doorgaans sprake van meervoudige problematiek. Naast een lage intelligentie hebben zij veelal een beperkte sociale redzaamheid en andere psychische of leerproblemen. Bovendien blijkt uit de praktijk dat het IQ geen stabiele factor is. Volgens NIZW Jeugd kan het IQ daarom beter niet als maatstaf gehanteerd worden om AWBZ gefinancierde zorg te begrenzen. Nu VWS besloten heeft om ook in 2005 de IQ-grens flexibel toe te passen, wordt voorkomen dat bepaalde jongeren tussen de wal en het schip terechtkomen. De heer Kaasjager voegde hier tijdens de presentatie nog aan toe dat de staatssecretaris het komend jaar wil laten monitoren om welke jongeren het gaat en wat hun problemen zijn. Op grond hiervan wordt bepaald of het IQ een bruikbaar instrument is voor de toekenning van AWBZ-zorg en op welke wijze deze jongeren in de toekomst het beste geholpen kunnen worden.
Downloaden rapport
Betere toegang tot zorg en speciaal onderwijs voor jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking. Eindrapport van de LVG-pilots is geschreven door Carolien Konijn, Marian de Graaf en Gert van den Berg. Het rapport is gratis te downloaden via de servicepagina's van www.jeugdzorg.nl.
http://www.jeugdzorg.nl/publicaties/jeugdzorg/graaf-lvgplus.PDF

Noot voor de redactie (