Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Henk Boes: 'Schrap namenlijst voor Marokkaans erfrecht'

Henk Boes bepleit in Den Haag dat namenlijsten van Marokkaanse consulaten geschrapt worden. De stadsdeelwethouder heeft de vader van baby Jihad zijn hulp aangeboden om bij het Marokkaans consulaat gedaan te krijgen dat het meisje een andere naam krijgt. Voor de vader was de naam Jihad tweede keus, toen bleek dat zijn eerste keus niet op de Marokkaanse lijst stond. Op de Marokkaanse lijst staan circa zevenhonderd namen voor meisjes. Het Marokkaanse consulaat heeft in het familieboekje van het gezin de naam Jihad bijgeschreven en voorzien van een stempel. Henk Boes: "ik vind dat ouders het recht hebben om hun kind een naam te geven zonder dat andere overheden hierop invloed hebben. De naam mag uiteraard niet aanstootgevend zijn. Ik verwerp de bestaande situatie dat ouders met een Marokkaanse achtergrond hun kind alleen een naam kunnen geven die op een bepaalde lijst staan, om zodoende in aanmerking te komen voor erfrecht'. Voor naamswijziging heeft het stadsdeel een brief nodig van het Marokkaanse consulaat waarin het consulaat verklaart dat de naam Jihad niet langer op de namenlijst voorkomt. Het Marokkaanse consulaat heeft die mogelijkheid doordat de namenlijst van 2003 recent geactualiseerd is, in deze gewijzigde lijst is de naam Jihad geschrapt. Na ontvangst van de brief vraagt stadsdeel De Baarsjes toestemming voor voornaamswijziging aan de Officier van Justitie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Drie genomineerde jongeren voor Ymere-Baarsjesbeurs van 15.000 euro

Magdy Khalil, Mandy Servais en Gideon Peters zijn genomineerd voor de Ymere-Baarsjesbeurs. De meest talentvolle jongere wint 15.000 euro om zijn/haar plan of droom te realiseren. Op de longlist stonden ook Gabriëlle Peters, Hiske Zwaan en Douwe Buzeman. De zes middelbare scholieren en studenten hebben hun plan gepresenteerd aan de jury, gevormd door Mirjam Smeels (De Baarsjes), Jan Voskamp (Ymere) en Marijke Weisglas (Nova College). De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2005 in Nieuw Vredenburgh. De Ymere-Baarsjesbeurs wil een talentvolle jongere in de schijnwerpers te zetten.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510; zij bijgesloten persbericht.

Subsidie voor galerie-atelier Witte Ruijter

De eigenaar van twee voormalige winkelpanden aan de Witte de Withstraat 146 en 148 krijgt een subsidie van 150.000 euro om de locaties voor twintig jaar te verhuren als galerie-ateliers tegen verlaagde huur. De huur gaat in per fabruari 2005. Dit zijn de zesde en zevende galerie-ateliers in het project De Witte Ruijter, gevestigd in de Witte de Withstraat en in de Admiraal de Ruijterweg. Kunstenaars kunnen zich inschrijven om de ruimten voor vijf jaar te huren, met de mogelijkheid tot vijf jaar verlenging, voor 52 euro per vierkante meter op jaarbasis. In totaal komen er in het De Witte de Ruijter-gebied galerie-ateliers in zestien panden, waarvan een groot deel in de entree naar de Witte de Withstraat. Als de voormalige Edelsmedenschool verbouwd is tot een centrum voor kennis en ervaring, zijn daar galerie-ateliers gevestigd met een omvang van zes winkelpanden.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Collectief kunstwerk in Witte de Withstraat

De kunstenaar Senad Alic gaat samen met bewoners en voorbijgangers de Witte de Withstraat verfraaien. Dit gaat hij doen op zaterdag 18 december, de eerste dag van de Open Galerieroute in de Witte Ruijter. Hij zal voorbijgangers vragen hem mee te helpen aan een kunstwerk dat hij gaat maken op bouwplaten waar een pand aan de Witte de Withstraat 36 mee is dichtgetimmerd. Vanaf 14 uur, als het regent later, kunnen bezoekers Senad helpen zijn kunstwerk te maken. Senad Alic is afkomstig uit Bosnië en woont in stadsdeel De Baarsjes.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Alcoholverbod: opnieuw Mercatorplein, nu ook Balboalplein

Op verzoek van de Joop Westerweelschool en de politie mogen op het Balboaplein vanaf 15 december geen mensen meer buiten rondhangen met blikjes bier. Het alcoholverbod op en rond het Mercatorplein, ingesteld in 2002, blijkt goed te werken tegen overlast en wordt dus verlengd. Ook de Vespuccimarkt valt in het gebied waar het verbod geldt.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Kickboksgala met zeven jongeren uit De Baarsjes; optreden La Rainbow

Stadsdeel De Baarsjes organiseert op zaterdag 18 december 18-24 uur een kickboksgala in de Jan van Galenhal, Jan van Galenstraat 242. Henk Boes (stadsdeelwethouder sport) en John Blankenstein (voormalig voetbalscheidsrechter) geven om 18.00 uur het startsein. Het ministerie van VWS en stadsdeel De Baarsjes financieren het gala, dat bestaat uit 17 partijen die in één ring worden gehouden. In totaal doen zeven jongeren uit De Baarsjes mee. In De Baarsjes hebben jongeren de afgelopen periode kickboks-les gekregen van voormalig wereldkampioen Nourdin El Otmani.

Organisatie: De Combinatie (organisatie voor jongerenwerk in De Baarsjes), Sportbuurtwerk De Baarsjes en sportschool "El Otmani Gym", in het kader van het Europees jaar Opvoeding door Sport. De jongeren doen mee aan de voorbereidingen en uitvoering. Met medewerking van "Streetdance"groepen uit De Baarsjes, waaronder om 21.30 uur het dancehall kerstnummer van La Rainbow. Toegang 10 euro.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Jongeren De Baarsjes presenteren dancehall kerstsingle op 24 december

Messoud Achefay, Angelo Balentino, Cindy van der Lycke en vijftien andere jongens en meisjes uit De Baarsjes presenteren hun kerstcd en videoclip op 24 december 17-19 uur in La Rainbow, Van Speijkstraat 33. De Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse jongeren zijn tussen de 14 en 20 jaar, hebben zelf de tekst en de muziek geschreven en kennen elkaar van jongerencentrum La Rainbow. 'Kerst is samen feest vieren', zingen ze in hun mix van hiphop en r&b die ze dancehall noemen. Afspraken over prestaties en gedragingen hebben de jongeren met organisator La Rainbow geregeld in een contract. De muziek is opgenomen in Studio West en de videoclip in Centreparcs bij Nijmegen, tussen de kerstmannen en arrensleden rondom het zwembad. Ze kregen hulp van cameraman/editor Pepper uit het nabijgelegen Voor-Beeld (voormalige Edelsmedenschool). Gezien de verrassende kwaliteit, laat het stadsdeel extra cd's branden voor personeel en raadsleden. Het budget komt van het stadsdeel en van het Ambulant Jongerenteam, zelf betalen de jongeren elk vijftig euro. Deze zomer maakten de jongeren de straatmusical 'de vuilcontainer', over leed en hoop van een container die uit Wassenaar naar De Baarsjes is verplaatst. Onlangs organiseerden zij een supriseparty voor buurtregisseur Don de Jong, de agent die na drie jaar Chassébuurt een nieuwe werklocatie heeft op het August Allebéplein.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398; foto en muziek op aanvraag beschikbaar; (vrij van rechten)

Uitnodiging

Bijeenkomst Samenwerkende Marokkaanse Organisaties op 22 december

De Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in De Baarsjes organiseren op 22 december van 19.15 tot 21.30 uur een discussieavond in Buurtcentrum Tagerijn, Balboastraat 18.

Sprekers: dagvoorzitter Rachid Jamari (19.30 uur ), Abdel Boulal, voorzitter Anahda & Toekomst (19.35 uur), Henk Boes, wethouder Welzijn (19.45 uur) en 20-21 uur forumleden Rachid Jamari, Mustapha Laboui (fractievoorzitter Groenlinks Baarsjes), Hetty Welschen (voormalig stadsdeelwethouder welzijn), Nordin Otmani (werkgroep jongeren St.Annahda & Toekomst),en Mohamed Dahmani, (voorzitter Marokkaanse Raad de Baarsjes).

Informatie: Abdel Boulal, a.boulal@hetnet.nl, 06-24699002.

Agenda

* 18 december 18-24 uur Kickboksgala in de Jan van Galenhal, met o.a. zeven jongeren uit De Baarsjes
* 18 en 19 december, 14 - 20 uur Kunst Kerstmarkt in Het VoorBeeld (Postjesweg 1) De kunstenaars vertrekken in jauari 2005 uit het VoorBeeld en verkopen de spullen die ze niet mee kunnen nemen. Zij verkopen ook kunstwerken. Verder vele workshops zoals tango, salsa, kapoeira, reiki en yoga.
* 18 en 19 december, 17.00 uur Galerieroute Witte Ruijter De galeries in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg zijn dit weekend allemaal geopend. Op beide dagen kunt u een wandeling maken langs de route: verzamelen 17 uur in Art & Nature (Admiraal de Ruijterweg 9), einde bij het VoorBeeld
* 21 december, Dag van de Dialoog met dialoogtafels op vier locaties in De Baarsjes: twee in De Hudsonhof (10-11.30 uur en 14.30 - 16.00), één in de Mercatorpost (14-16.30) en één in Nieuw Vredenburgh (tijdstip nog niet bekend). Aanmelding: tot 20 december bij Stichting Dock, Frank van den Hoff, 020-689 38 88, fvdhoff@dock.nl
* 22 december 19.15 uur discussieavond van de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in De Baarsjes, Buurtcentrum Tagerijn, Balboastraat 18. Aanmelding: Abdel Boulal, voorzitter Anahda&Toekomst, a.boulal@hetnet.nl, 06-24699002.
* 24 december kerstsingle La Rainbow, optreden en clippresentatie 17-19 uur, Van Speijkstraat 33.
* 5 januari 17-19.30 uur in de Spiegelzaal van Nieuw Vredenburgh de Nieuwjaarsreceptie. Met uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs, tangomuziek en dans.
* tot 8 januari, stadhuis, eerste etage expositie 'parels van de stad', o.a. De Hallen in Oud-West, de NDSM-werf in Noord en het Olympisch gebied in Oud-Zuid.
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)
* 19 januari 19.30 uur, De Tagerijn 'De kunst van het opvoeden in een multi-culturele samenleving'. Organisatie: Kantara.
* 27 januari 13-18 uur symposium 'Broedplaats of Brandhaard', voormalige Edelsmedenschool, Postjesweg 1. Onderwerp: Hoe kunnen tijdelijke culturele initiatieven voorkomen dat de huidige brandveiligheidseisen hen uitdoven? Organisatie: stadsdeel De Baarsjes en stichting Voor-Beeld.
* 16 februari thema-avond 'Ken uw buur(t)'.Waarschijnlijk ligt het accent op de van Speykstraat. Organisatie: Kantara

PERSBERICHT

Amsterdam, 17 december 2004

DRIE GENOMINEERDEN VOOR YMERE-BAARSJESBEURS

De jury voor de Ymere-Baarsjesbeurs heeft drie jongeren uit De Baarsjes genomineerd voor de titel "meest talentvolle jongere in De Baarsjes". Eén van hen wint hiermee ook een bedrag van 15.000 euro om zijn/haar plan of droom werkelijkheid te laten worden. Op 5 januari 2005 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van stadsdeel De Baarsjes bekend gemaakt wie de gelukkige is geworden.

De jury heeft alle inzendingen beoordeeld. Mirjam Smeels (De Baarsjes), Jan Voskamp (Ymere) en Marijke Weisglas (Nova College), hebben eerst zes inzenders geplaatst op een longlist. Deze zes hebben op woensdag 15 december in het stadsdeelkantoor hun plan toegelicht aan de jury. Drie van hen zijn uiteindelijk overgebleven. Op 5 januari 2005 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie in Nieuw Vredenburgh bekendgemaakt wie de winnaar is.

De longlist:


- Magdy Khalil


- Mandy Servais


- Gabriëlle Peters


- Hiske Zwaan


- Douwe Buzeman


- Gideon Peters

De drie genomineerden (in willekeurige volgorde)


- Magdy Khalil


- Mandy Servais


- Gideon Peters

Jongeren van 12 tot 23 jaar in De Baarsjes die ergens goed in zijn en daarin nog beter wilden worden, konden zichzelf tot 1 december aanmelden om in aanmerking te komen voor deze prestigieuze prijs. De jongere kan met dat geld een droom werkelijkheid laten worden of daarmee een opleiding voor de toekomst bekostigen. Stadsdeel De Baarsjes en woningbedrijf Ymere, dat veel huurwoningen bezit in De Baarsjes, zetten zich gezamenlijk in voor leefbare buurten en wijken. Daarbij hoort ook preventief investeren door jongeren meer kansen te geven. De Ymere-Baarsjesbeurs is in het leven geroepen om positief voorbeeldgedrag van een talentvolle jongere in het zonnetje te zetten.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam