Ideaal menu verlaagt kans op hart- en vaatziekten
Het risisco op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk worden
teruggebracht door het dagelijks menu te voorzien van voldoende
gezonde ingrediënten. Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke
gezondheidszorg van het Erasmus MC hebben de 'poly-maaltijd'
samengesteld die bij consequent gebruik de kans op hart- en
vaatziekten zou terugdringen met 76% en kan bijdragen aan een hogere
levensverwachting. Zij publiceren hun resultaten vandaag in het
kerstnummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift
British Medical Journal.
Op basis van bestaande onderzoeksresultaten naar de
gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, hebben de onderzoekers een
menu samengesteld dat het risico op hart- en vaatziekten, een hoge
bloeddruk en een hoog cholesterolniveau kan verlagen. Een dagelijks
glas wijn van 150 ml., bijvoorbeeld, verlaagt de kans op hart- en
vaatziekten met 32 %. De 'poly-maaltijd' is een combinatie van
'gezonde' ingredienten. Dit ideale menu bestaat uit vis, pure
chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn.
De onderzoekers hebben berekend wat het te verwachten gecombineerde
effect van de ingrediënten van de 'poly-maaltijd' is op de gezondheid
van de bevolking. Daarbij zijn ze ervan uitgegaan dat het menu
dagelijks wordt genuttigd, waarbij tenminste vier maal per week vis
wordt gegeten. Dit gecombineerde effect blijkt te bestaan uit een
verlaging van het risico op hart- en vaatziekten met 76% en een
verhoging van de levensverwachting met 6,6 jaar voor mannen en vijf
jaar voor vrouwen.
De 'poly-maaltijd' vormt volgens de onderzoekers een
niet-farmaceutisch alternatief voor de 'poly-pil', een combinatie van
vitamines en geneesmiddelen, die bij preventief gebruik het risico op
hart- en vaatziekten in de bevolking aanzienlijk zou verlagen. "In de
westerse samenleving lopen we een verhoogd risico op hart- en
vaatziekten," zeggen de onderzoekers. "Onze analyse laat zien dat we
niet per se pillen nodig hebben om dit risico te verlagen. Aanpassing
van ons dieet kan een even effectief en bovendien smakelijk middel
zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen en de levensverwachting te
verhogen."
Erasmus Universiteit Rotterdam