Ingezonden persbericht


FRIESLAND TELDE 1400 POLDERS

De strijd tegen het water was in Friesland altijd een kleinschalige zaak. Bijna elke boerderij had zijn eigen polder. Verder waren er nog veenpolders, wegschappen, contributies - alles bij elkaar meer dan 1400 polders. Om heel exact te zijn: 1401.

Dit blijkt uit het boek De loop van het Friese water dat vandaag verschijnt. Het is geschreven door een oud-waterschapsbestuurder, Gerard ter Haar, onder meer werkzaam geweest als secretaris-directeur van Wetterskip De Waadkant, en Peter Polhuis, de man die momenteel leiding geeft aan het ene all-in waterschap dat al die polders in zich verenigd heeft: Wetterskip Fryslân.

Ter Haar en Polhuis volgen de geschiedenis van het Friese water vanaf de vroegste maatregelen die werden genomen. Waterbeheer heeft een lange historie, te beginnen bij de terpbewoners. Ooit telde Friesland alleen al 34 waterschappen die zich met de zeewering bezig hielden. De eerste Friese polder wordt in 1680 gesticht: de Van Aylvapolder nabij Bolsward. In de loop der jaren volgen er nog dik negenhonderd polders, naast de veertien veenpolders die door vervenig ontstaan. In 1960 zijn er ruim driehonderd boezemwaterschappen, ruim zestig wegschappen en meer dan dertig zeewerende waterschappen. Tussen 1960 en 1977 worden die veertienhonderd schappen geconcentreerd tot elf boezemwaterschappen. Uiteindelijk zou via een tussenstadium van zes waterschappen uiteindelijk heel Friesland in één waterschap verenigd worden.

Het boek van Ter Haar en Polhuis beschrijft deze ontwikkeling, maar ook alle andere aspecten van water in Friesland: het gevecht tegen de zee, de Friese gemalen (zoals het Wouda-gemaal, dat op de werelderfgoedlijst staat), de discussies over het waterpeil, landbouw en natuurbehoud, watervervuiling en bodemdaling en het toekomstige waterschapsbeleid.

Waterschappen die ook sociale voorzieningen leverden, rechtspraak in verband met verwaarlozing van zeewerende taken (bij moedwil konden zelfs doodstraffen worden uitgesporken), maar ook Kaderrichtlijnen en Europese regelgeving krijgen de volle aandacht.

De waterschappen vormen in ons land de oudste vorm van democratisch bestuur. Cultuurhistoricus Herman Pleij houdt bij de presentatie dan ook de welkomstrede onder de titel: Het poldermodel als leidraad?

De loop van het Friese water wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Wijnen te Franeker en is verkrijgbaar bij de boekwinkel. Het ISBN nummer van het boek is 9051942745 en het kost ? 29,50.

[Bijgevoegde illustraties: Omslag boek; De beide auteurs: Gerard ter Haar (l) en Peter Polhuis; Wateroverlast in 2004.]

[

Ingezonden persbericht