Gemeente 's-Hertogenbosch

16-12-2004

Eerste procedurele stap nieuwbouw Jeroen Bosch Ziekenhuis

In 2002 heeft de gemeenteraad een intentieovereenkomst gesloten met de Stichting Jeroen Bosch Ziekenhuis over de ontwikkeling van een nieuw fusieziekenhuis op en bij de locatie van het huidige Willem Alexander Ziekenhuis aan de Vlijmenseweg. Het nieuwe ziekenhuis moet op deze locatie ruimte bieden voor de onderzoeks- en zorgfuncties van het Willem Alexander Ziekenhuis, het Groot ZiekenGasthuis en het Carolus Ziekenhuis.

De planning is om eind januari 2005 de eerste procedurele stap te zetten om de start van de nieuwbouw (eind 2006) mogelijk te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe besloten en informeert de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer hierover. Het schetsplan voor de nieuwbouw en de ruimtelijke onderbouwing van de plannen liggen na de commissievergadering vier weken ter inzage en er wordt door de gemeente een inspraakavond georganiseerd. Overigens vindt al met diverse belangengroeperingen overleg plaats over de plannen voor de ruimtelijke ontwikkelingen op en nabij het ziekenhuisterrein. Deze overleggen worden voortgezet tijdens de inspraakprocedure en verdere planontwikkeling.

Ruimtelijke onderbouwing
De ontwikkeling van de nieuwbouw van het ziekenhuis wordt ingebed in het bredere kader van de ontwikkeling van het gebied Willemspoort waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. Daarbij gaat het onder meer om de aansluiting op het (toekomstige) aangrenzende stedelijke gebied. Verder wordt in de ruimtelijke onderbouwing het belang toegelicht van een verbeterde organisatie en van een betere zorgverlening aan de patiënten uit de regio. Er wordt nader ingegaan op de ruimte die het fusieziekenhuis biedt aan de onderwijsfunctie binnen de gezondheidszorg en het huisvesten van aanvullende medische onderzoeks- en zorgfuncties. De locatiekeuze wordt verantwoord aan de hand van aspecten als bereikbaarheid, beschikbaarheid van de grond en economische overwegingen.

In stedenbouwkundig opzicht wordt de inpasbaarheid van de nieuwbouw onder meer gerelateerd aan de uitgangspunten in de Ruimtelijke Structuurvisie van de gemeente. Deze uitgangspunten hebben betrekking op diversiteit en menging van verschillende functies zoals wonen en werken. Ook wordt een relatie gelegd met de nota Hoogbouw die ruimtelijke perspectieven aangeeft voor hogere bebouwing in Willemspoort. Het streven is een strakke afronding van de stad te maken waarbij de aansluiting van de bebouwing op het achterliggende natuurgebied een uitdrukkelijk punt van aandacht is.

Bouwplan
Op het niveau van het bouwplan wordt de verdeling van de bouwmassa over het totaal beschikbare terrein verklaard. Gezien de samenvoeging van drie ziekenhuizen is er een grote toename van het aantal vierkante meters bebouwing ten opzichte van de huidige bebouwing. Daarnaast is rekening gehouden met mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding. Een belangrijk onderdeel van het bouwplan is de bereikbaarheid van het ziekenhuiscomplex en de parkeervoorzieningen.
Een beeldbepalend aspect is de inrichting van de nieuwe ziekenhuislocatie. Het plan geeft inzicht in een aantal zones met hun eigen specifieke inrichting. Een bijzonder element in het plan is het water en de wijze waarop dit een plaats krijgt in de inrichting van de omringende ruimten. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de wijze waarop de gebouwen zich manifesteren naar het natuurgebied De Gement en naar de stad.