Den Haag, 16 december 2004

Vragen van de leden Timmermans en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Defensie

over vermeende integriteitschendig door Rijksambtenaren

1. Bent u op de hoogte van de vermeende integriteitschending door ambtenaren van de ministeries van EZ, Defensie en V&W bij het organiseren van een zeilregatta door Stork onder het mom van het sponsoren van een goed doel (zie Telegraaf van 11 december 2004)?

2. Klopt het dat Stork onder een dekmantel van een sponsorbijeenkomst voor o.a. getroffen kinderen in Oost Europa en waterprojecten jaarlijks een zeilregatta heeft georganiseerd? Klopt het dat het resultaat van deze sponsoringbijeenkomst slechts 5000 euro bedroeg en in het niet viel bij de totale kosten van de feestelijke dag?

3. Hoeveel ambtenaren van V&W, EZ en Defensie hebben deelgenomen aan deze vermeende goede doelen -bijeenkomsten die door Stork zijn georganiseerd? Hoe kan het dat ambtenaren aan dit soort uitnodigingen gehoor geven ondanks alle bestaande integriteitcodes?

4. Klopt het dat Stork ondanks de brief van het ministerie van Defensie dat uitnodiging van defensiepersoneel ongewenst is, toch is doorgegaan met uitnodigen van Defensiepersoneel?

5. Hebben er medewerkers van Defensie gehoor gegeven aan deze verboden uitnodiging? Welke sancties zijn tegen hen getroffen? Indien er geen sancties getroffen zijn, wat was de reden om sancties achterwege te laten?

6. Welke sancties zijn getroffen tegen betrokken medewerkers van EZ en V&W zodat duidelijk wordt dat integriteitregels geen papieren regels zijn?

7. Wat is uw oordeel over het feit dat Stork opzettelijk de integriteitregels van de overheid heeft ontdoken bijvoorbeeld door de feesten een neutraal karakter mee te geven?

8. Wat vindt u van de bijdrage van toenmalig staatssecretaris Terpstra en de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken Van Hoof aan deze zogenaamde smeer en fêteer-bijeenkomsten ?

9. Bent u voornemens om in de algemene leveringsvoorwaarden voor overheids-opdrachten op te nemen dat dit soort activiteiten ongewenst zijn en reden kunnen zijn voor uitsluiting van overheidsopdrachten?

10. Welke andere mogelijkheden zijn er voor ambtenaren, politici en ondernemers om elkaar te ontmoeten ten behoeve van de noodzakelijke zakelijke contacten zonder in strijd te handelen met de integriteitregels? Wat is uw oordeel in dit kader over de jaarlijkse bijeenkomst die de gemeente Utrecht organiseert met alle bedrijven die met de bouw en projectontwikkeling in de stad te maken hebben? Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat zo n aanpak de toets der kritiek wel kan doorstaan?