Ingezonden persbericht
Persbericht
Gemeenten, provincie, CWI, UWV en sociale partners samen voor Arbeidsmarktbeleid in Fryslân
Op donderdag 16 december 2004 komen bestuurders van de 31 Friese gemeenten en de provincie Fryslân bijeen in het Stadhouderlijk Hof te Leeuwarden. Daar wordt de nieuwe bestuursovereenkomst van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Fryslân (RPA-Fryslân) ondertekend.
Ook de andere deelnemers aan het platform, CWI, UWV, MKB, VNO/NCW, CNV en FNV, ondertekenen deze overeenkomst. Hiermee bezegelen de deelnemende partijen, dat zij, in ieder geval tot en met het jaar 2006, zullen blijven samenwerken binnen het RPA-Fryslân.
Bijzonder is dat Friesland een van de weinige regio's is in Nederland, waar gemeenten en provincie gezamenlijk de financiering van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Fryslân op zich nemen. Hierdoor wordt het voortbestaan van het RPA-Fryslân gewaarborgd tot en met 2006.
Voor de bevordering van een goede werking van de arbeidsmarkt, voor het voorkomen van uitval uit het arbeidsproces en voor de reïntegratie van werklozen zijn meerdere partijen verantwoordelijk, waaronder de Rijksoverheid, gemeenten, provincie, sociale partners en uitvoeringsorganisaties.
Uitgangspunt is dat de partijen zelf regiospecifieke arbeidsmarktvraagstukken inbrengen, op basis waarvan concrete projecten worden ontwikkeld. Door afstemming en samenwerking en informatie-uitwisseling kan een goed draaiende arbeidsmarkt in de regio worden bevorderd.
In 2001 is het RPA-Fryslân opgericht. Hiervoor kon gebruik gemaakt worden van de Rijksstimuleringsregeling, die gold voor drie jaar. Het doel was "de samenwerking en de samenhang binnen het arbeidsmarktbeleid op regionale schaal te bevorderen door de vorming van een regionale overlegstructuur tussen de regionaal verantwoordelijke partijen".
In Friesland hechten gemeenten, provincie, sociale partners, het UWV en het CWI groot belang aan een dergelijke overlegvorm op Friese schaal. Het RPA-Fryslân is een plek waar men elkaar ontmoet, elkaar informeert over de regionale arbeidsmarkt en waar men met elkaar afstemt over ieders beleidsinspanningen. Daarnaast worden krachten gebundeld bij het ontwikkelen en uitvoeren van projecten.
Concrete uitwerking vindt plaats in ambtelijke werkgroepen rond thema's als: Reïntegratie (project Samenlopers, Reïntegratiebeurs, werkconferentie Gesubsidieerde Arbeid), Aanpak Jeugdwerkloosheid en Arbeidsmarktinformatie (Website en onderzoek). Een ESF-netwerk is opgezet met het doel het Europees Sociaal Fonds (ESF) beter te kunnen inzetten bij de vermindering van werkloosheid in de provincie.
Het Algemeen Bestuur van het RPA-Fryslân heeft besloten na beëindiging van de Rijksstimuleringsregeling door te gaan met deze samenwerkingsvorm, in ieder geval tot en met het jaar 2006.
Alle 31 Friese gemeenten en de provincie Fryslân hebben daarom toegezegd de komende jaren financieel borg te staan voor het RPA-Fryslân. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van E 140.000 per jaar.
Het RPA-Fryslân stimuleert samenwerking en afstemming door te sturen op de eigen verantwoordelijkheid van partijen, onderling respect en het ervaren van de toegevoegde waarde van de samenwerking door het behalen van aantoonbare successen.
Binnen het netwerk van de regionale arbeidsmarkt functioneert het RPA-Fryslân als katalysator, met als doel het bevorderen van een goed draaiende Friese arbeidsmarkt.