Gemeente Breda

College legt toekomstvisie Wolfslaar Plus voor aan de raad

OogstenVanRogge2_grt.jpg

Het college van burgemeester en wethouders is op 14 september 2004 akkoord gegaan met de toekomstvisie Wolfslaar Plus. De visie wordt in februari 2005 aan de raad voorgelegd. De consultatie van de visie in september van dit jaar heeft geen inhoudelijke bezwaren opgeleverd.

De visie

De visievorming op de omgeving van het oude landgoed Wolfslaar begint met de constatering dat het om een prachtig en veelzijdig gebied gaat met zeer waardevolle landschappelijk, ecologische en cultuurhistorische elementen. Het gebied is zeer gewild als recreatief en groen uitloopgebied. Diverse voorzieningen zoals het Milieu Educatief Centrum (MEC) en zwembad Wolfslaar vergroten de aantrekkingskracht van het gebied. De huidige inrichting van het gebied is niet optimaal om in alle opzichten de recreatieve vragen in goede banen te leiden. Het beeld dat het nu geeft is een gefragmenteerd gebied waarin een bonte verzameling van projecten en activiteiten schijnbaar los van elkaar in ontwikkeling is. Tegelijkertijd moet geconstateerd worden dat de oorspronkelijke eenheid die het landgoed Wolfslaar kenmerkte, in de loop van de tijd is afgebrokkeld.

Hoofddoelstelling van de visie is er op gericht om de samenhang en de herkenbaarheid in het landschap terug te brengen, recreatieve functies in goede banen te leiden en te komen tot een duurzame instandhouding en verdere ontwikkeling van de aanwezige natuur- en landschapswaarden. Nog sterker dan voorheen komt daardoor de nadruk te liggen op de betekenis van het gebied voor de natuur- en milieueducatie.

Subsidies

De dienst Stadsbeheer gaat onderzoeken of het integrale project Wolfslaar Plus in aanmerking komt voor de Interreg-subsidie. Dit is een Europese subsidie voor grote steden om nieuwe manieren te vinden om natuur aan de rand van de stad te gebruiken. De toekomstvisie is opgedeeld in kleinere projecten waardoor het makkelijker wordt om ook per project subsidie aan te vragen en projecten als onderdeel van reguliere werkzaamheden uit te voeren. Uitvoering van de (deel-)projecten is afhankelijk van het vinden van financiering.

Om welke gebied gaat het

Het gaat om het gebied gelegen tussen de Ulvenhoutselaan, Valentijnlaan, Bavelselaan, Overakkerstraat, Klein Wolfslaar en Rouppe van der Voortlaan. Hier bevinden zich uiteenlopende functies en terreinen, zoals een manege, een Milieu Educatief Centrum, een park, een natuurtuin en een sportterrein. Het gebied heeft een belangrijke recreatieve en ecologische functie. Maar ook cultuurhistorisch is het gebied van groot belang.

Breda, 16 december 2004