Politiebond ACP

Knallend het jaar uit

Tijdens de decembermaand weten vele landgenoten zich aangetrokken tot vuurwerk. Dit varieert van consumenten(sier)vuurwerk tot de verschillende zware soorten. De risicos van vuurwerk wordt de consument duidelijk gemaakt middels de slogan "je bent een rund als je met vuurwerk stunt". Maar hoe is het met de veiligheid van de politie gesteld als het gaat om de controle, het vervoer en de opslag van vuurwerk?

De Politievakorganisatie ACP wijst haar leden, vanuit het veiligheidsoogpunt, op een aantal punten. Met name de medezeggenschap (OR of RGO) heeft een belangrijke taak om hier aandacht voor het vragen en de gesprekspartner aan de tand te voelen aangaande dit onderwerp.

Landelijke richtlijnen

Inmiddels heeft ieder korps een brief (kenmerk: 2004025793/RME d.d. 21 oktober 2004) ontvangen van het Nederlands Politie Instituut, met als onderwerp: Afhandeling in beslaggenomen vuurwerk. Hierin staan de handelingen beschreven hoe om te gaan met vuurwerk dat reeds in beslag is genomen. Tot nadere orde zullen deze richtlijnen gelden voor 2004. In de kern komt het hier op neer. De politie vervult een tijdelijke beheerfunctie van vuurwerk, tot een gevaarklasse 1.4. en maximaal 25 kg. Dit wordt opgeslagen binnen een politiële bewaarlocatie (let op: niet overal aanwezig en niet alle locaties voldoen aan de gestelde veiligheidseisen!). Het vuurwerk dient zo snel mogelijk overgedragen te worden aan Domeinen.

Theorie vs. praktijk

Hoewel een aantal korpsen wel richtlijnen heeft opgesteld over hoe vuurwerk te controleren, beoordelen, ver/herpakken, vervoeren en op te slaan, blijkt de bekendheid met en de naleving van deze voorschriften achter te blijven. Met name in de zuidelijke regios, maar ook elders in Nederland worden er grootscheepse controle acties gehouden. Collegas beoordelen zonder (extra) vuurwerkexpertise de gevaarklasse van vuurwerk. Waarna het inbeslaggenomen vuurwerk in de politieauto naar het bureau gebracht en opgeslagen wordt. Hierdoor kan de veiligheid van collegas en burgers in het geding komen. De gevolgen van een aanrijding of een brand in een nachtelijk gesloten politiebureau zullen immers niet te overzien zijn.

Onveilige situaties

Hoewel er afspraken bestaan met Domeinen blijkt dat de uitvoering van de overeenkomsten enkele blinde vlekken vertoont. Het in bureaus opgeslagen vuurwerk wordt alleen op afspraak opgehaald door Domeinen. Maar wat als een ongeplande nachtelijke controle een vuurwerkvangst van 500 kg (zwaar) vuurwerk oplevert? Collegas zullen deze vangst, in politieauto of in het aangehouden voertuig, zélf naar het bureau of naar de opslagplaats van Domeinen (moeten) brengen

Middels dit schrijven vraagt Politievakorganisatie ACP extra aandacht voor de veiligheid, met name tijdens het vervoer vanaf het plaatsdelict naar het bureau, van alle collegas.

Handvatten voor de medezeggenschap (op basis van de WOR art. 27d heeft de OR instemmingsrecht):

* Bespreek met de gesprekspartner de brief van het NPI (eventueel opvraagbaar bij ondergetekende) en loop de punten na.
* In hoeverre hanteert het korps deze richtlijnen m.b.t. controle, beoordeling, ver/herpakking, vervoer en opslag van vuurwerk?
* Inventariseer hoe collegas er in de praktijk mee omgaan.
* In hoeverre zijn collegas bekend met de gestelde richtlijnen?
* Hoe wordt het gevaar van het vervoer van het plaatsdelict naar het bureau ondervangen?

* Welke maatregelen (zouden moeten) worden getroffen om de veiligheid van collegas en burgers zoveel mogelijk te garanderen?
* Worden collegas geschoold in omgang met en het classificeren van vuurwerk?

* Hoe is het gesteld met de politiële bewaarlocaties in de regio (veiligheid, op welke bureaus, openingstijden enz)?
* Met welke gespecialiseerde bedrijven werkt de regio samen op het terrein van vuurwerk?

* Welke richtlijnen gelden er voor de BPZ? Indien afwezig, probeer dit praktisch op te lossen, denk bijvoorbeeld aan een emmer water waarin klein vuurwerk vernietigd kan worden.

Neem voor meer informatie contact op met het bondskantoor in Leusden: (033) 495 28 88 of beleid@acp.nl.

Terug