Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

16 december 2004

Minister Dekker wil meer zichtbare prestaties corporaties

Een kwart van de jaarverslagen van woningcorporaties over 2003 geeft onvoldoende inzicht in de prestaties en/of voornemens voor de komende jaren. Dit moet verbeteren vindt minister Dekker (VROM).

De minister vindt dat woningcorporaties in hun jaarverslag op heldere wijze duidelijk moeten maken wat zij in het verslagjaar hebben gedaan. Een helder jaarverslag is ook voor intern toezichthouders, huurders, gemeenten en financiers een belangrijk middel om goed inzicht te krijgen in het werk van corporaties. Dit schrijft de minister in brieven aan alle woningcorporaties.

Prestaties

Uit de jaarverslagen zijn de investeringen van de corporaties af te leiden. Zo hebben de 100 corporaties werkzaam in de 30 steden van het grotestedenbeleid (G30) in 2003 in totaal 6.400 nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast hebben deze corporaties ruim 6.500 woningen verkocht aan (ex) huurders en 7.800 woningen gesloopt. Hoewel deze cijfers over 2003 een stijging vertonen ten opzichte van 2002 is minister Dekker nog niet tevreden.

Voor de komende jaren verwacht de minister inzet bij de stedelijke vernieuwing van betrokken corporaties. Dit leidt zij af uit de plannen van de corporaties voor de komende vier jaar. In de jaren tot 2009 zullen deze corporaties jaarlijks zo'n 20.000 nieuwe woningen opleveren, een kleine 8.000 verkopen aan huurders en meer dan 10.000 woningen slopen. Minister Dekker dringt er bij een aantal corporaties op aan nog dit jaar met de gemeente tot prestatieafspraken te komen voor de aanpak van de 56 aandachtswijken.

Om de eenzijdige samenstelling van de woningvoorraad in de grote steden te doorbreken en differentiatie van stedelijke woonmilieus te bevorderen is sloop, vernieuwbouw/renovatie en nieuwbouw noodzakelijk. Daarnaast levert ook verkoop aan (ex) huurders een bijdrage aan differentiatie. Sloop, vernieuwbouw/renovatie, verkoop en nieuwbouw gelden als indicaties voor de inzet van corporaties bij de herstructurering van hun woningbezit.

Op basis van de cijfers voor nieuwbouw, verkoop en sloop (uitgedrukt in aandeel van de woningvoorraad begin 2003) heeft VROM een index samengesteld. Deze index geeft voor de stedelijke vernieuwing de 25 best presterende corporaties (werkzaam in de G30) weer. Woningcorporatie Het Oosten in Amsterdam staat in deze index op nummer één.

De financiën zijn overigens geen beperkende factor voor de investeringen. Nog maar 14 corporaties hebben een vermogen dat niet voldoet aan de gestelde eisen. VROM spreekt met deze corporaties over hoe de financiële positie te verbeteren.

Cijfers

Het merendeel van de corporaties hield zich in 2003 aan de regels, blijkt uit de analyse van de jaarverslagen. Bij 87 corporaties doet VROM nader onderzoek of gelast het ministerie de corporatie haar onrechtmatig handelen te beëindigen. Het gaat hier veelal om het niet rechtmatig verstrekken van leningen (49 gevallen), bouwen van woningen boven het bedrag waarvoor corporaties dat mogen doen van 200 duizend euro (17 gevallen) en andere onregelmatigheden, zoals bijvoorbeeld het verkopen van woningen zonder deze eerst te hebben laten taxeren.

In 2003 is het aantal corporaties door fusies verder gedaald: van 552 eind 2002 naar 538 eind 2003. Het aantal corporaties blijft daarmee dalen (ook in 2004 is aan 10 fusies toestemming verleend) maar minder snel dan in voorgaande jaren.

Beoordeling

Bij de beoordeling van de jaarverslagen over 2003 heeft de minister extra aandacht besteed aan 100 grote corporaties werkzaam in de G30. De minister kiest voor deze corporaties omdat in die steden de meeste nieuwe woningen moeten worden gebouwd en de problemen van de oude wijken het grootst zijn.

Naast deze beoordeling bekijkt de minister jaarlijks of corporaties de regels (uit onder meer het Besluit Beheer Sociale Huursector) naleven en hun financiële positie. Een samenvatting van dit oordeel stuurt zij binnenkort naar de Tweede Kamer in de brief 'Prestaties woningcorporaties in 2003, prestatieafspraken en toezicht in 2004'.

Meer info:

Dossier Besluit beheer sociale huursector (BBSH): www.vrom.nl/bbsh (achtergrondinfo over regelgeving voor woningcorporaties)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19177 )