Gemeente Amsterdam

Meer ruimte voor cacao in Amsterdamse haven
16 december 2004 - Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam

De Amsterdamse haven krijgt meer opslagmogelijkheden voor cacaobonen. Om aan de groeiende vraag naar goede opslagruimte voor cacaobonen te voldoen, bouwt Amsterdam Wespoint op zijn terrein aan de Amerika-/Afrikahaven een loods van 20.500 m2, bestemd voor de Sitos Group.

De loods voldoet aan de nieuwste eisen van de Brandweer en wordt in januari 2005 opgeleverd. De totale investering bedraagt 7 miljoen euro. Naar verwachting zal de loods over twee jaar worden uitgebreid naar 40.000 m2.

Amsterdam grootste cacaohaven ter wereld

Volgens wethouder van de haven, Mark van der Horst, versterken kwalitatief goede opslagmogelijkheden de positie van Amsterdam als grootste cacaohaven ter wereld. "Jaarlijks worden er in de haven meer dan 500.000 ton cacaobonen overgeslagen, die voor korte of langere tijd opgeslagen moeten worden. Goede opslagruimten nabij aan- en afvoer (vaar)wegen zijn dan onontbeerlijk", aldus de wethouder.

Project van Sitos en Amsterdam Westpoint

Havens
De nieuwe cacaoloods is gezamenlijk door Sitos en Amsterdam Westpoint ontwikkeld. Westpoint is een multimodaal transportcentrum aan de Amerikahaven/Afrikahaven dat enige jaren geleden via een publiekprivate samenwerking met het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam is gerealiseerd. Op de terminal kunnen bedrijven opslagruimte huren en gebruik maken van alle infrastructuur waarover de terminal beschikt zoals aan- en afvoer over zee, per binnenvaart, per spoor en via de weg.

Door die goede verbindingen heeft Westpoint verschillende grote klanten, o.a. Starbucks waarvoor het in 2002 een distributiecentrum en koffiebranderij bouwde. Ook de Sitos Group heeft vanwege de aanwezige infrastructuur voor Westpoint gekozen.

De Sitos Group

De Sitos Group is opgericht in 2002 en gespecialiseerd in de op- en overslag van cacao, koffie, hazelnoten en pinda's. Het is een van de grotere cacao op- en overslagbedrijven in Amsterdam en ook actief in de UK, Ghana en Ivoorkust. Sitos is in Nederland en Engeland geaccrediteerd bij de goederentermijnmarkt in Londen.

© Gemeente Amsterdam