Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wijn, rock and roll en vier nieuwe schaakboeken

Het was Wein, Weib und Gesang maar dan in een moderne uitvoering. Want er moesten dinsdag 14 december wel vier nieuwe schaakboeken worden gepresenteerd in het Max Euwe-Centrum. Dat dit samenviel met de 53e verjaardag van grootmeester Jan Timman leverde een mooie combinatie op van schaken, wijn en rock & roll. Nooit zullen de Rolling Stones zo luid hebben geklonken in het doorgaans zo rustige Max Euwe-Centrum, nooit zal de berg lege wijnflessen zo indrukwekkend hoog zijn geweest.

Tirion in Baarn heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een uitgeverij die schaakboeken een warm hart toedraagt. Een moedige keuze, want het Nederlands taalgebied is relatief klein terwijl de vaderlandse schakers verwend en kieskeurig zijn. Daar komt bij dat tegenwoordig steeds meer (jeud)spelers liever in databases rondneuzen dan een mooi schaakboek ter hand nemen.
Dat heeft Tirion Uitgevers er niet van weerhouden aan het eind van het jaar vier nieuwe boeken uit te brengen, die overigens sterk van elkaar verschillen. Zo gaat Vermaarde schaakcafés en hun illustere gasten van Leo Diepstraten vooral over de romantiek van beroemde etablissementen als Café de la Régence in Parijs en Café Central in Wenen. Het boek ademt de rijke schaakgeschiedenis van de 18e en 19e eeuw, aangevuld met oude tekeningen en gravures. Wel mist de reislustige schaakliefhebber een adreslijst van nog bestaande schaakcafés in den vreemde, want wie is er tijdens een buitenlands verblijf niet op zoek naar een ontmoetingsplaats met locale kunst-en vakbroeders?!

Een geheel andere insteek heeft Meesterlijke schaaklessen - deel 1 van Hans Böhm en Herman Grooten. Bedoeld om de beginner zonder enige kennis van het schaakspel op weg te helpen. Er zullen in totaal tien delen verschijnen. Deel 1 behandelt de loop van de stukken, de belangrijkste spelregels en zet de beginnende schaker aan het werk met een flink aantal opgaven. Meestelijke schaaklessen zal in Huize Stam worden ingezet om de niet-schakende partner nu eindelijk eens achter het bord te krijgen

Terecht kreeg De wereld van de schaakopening van Paul van der Sterren veel aandacht bij de presentatie. Misschien omdat de grootmeester het actieve toernooischaak de rug heeft toegekeerd, kan hij nu op veilige afstand beschouwende boeken schrijven over de openingstheorie. Verwacht geen lange varianten, wel veel achtergronden over de ziel van de belangrijkste systemen. De bedoeling van het boek is ook dat schakers zich gaan afvragen of ze wel de openingen spelen die het best passen bij hun speelstijl. Het eerste deel gaat over alle hoofdsystemen na 1.d4,d5/Pf6. In deel 2 en 3 komen respectievelijk het Hollands en de 1.e4-openingen aan de orde.

Mijn persoonlijke favoriet is Briljant Schaken van Hans Böhm en Jan Timman, waarvan nu het tweede deel (jaargang 2004) is verschenen. Een ijzersterke formule voor clubschakers met weinig tijd voor schaakstudie. Tien partijen van topgrootmeesters, tien fraaie eindspelstudies. We hoeven het boek niet in een straf tempo door te worstelen, zoals bij veel leerboeken. Als de tijd rijp is pakken we het uit de kast, bladeren erin en maken onze keuze. De partijanalyses zijn helder, beide auteurs geven veel uitleg over de verschillende stellingtypen. De negende partij is het fascinerende gevecht uit de match Leko-Kramnik, met het boeiende eindspel van dame tegen twee torens.
Böhm en Timman zijn liefhebbers van eindspelstudies, maar dat geldt lang niet voor alle schakers. De meeste kunstbroeders hebben liever een partijstelling voor hun neus, waarin ze met grof geweld een loper op h7 moeten offeren, dan dat ze een schier hopeloze stelling met een diep verborgen ontpenning alsnog kunnen redden. Toch blijft het verbazingwekkend dat elk stuk op het bord, hoe onbeduidend ook, altijd een functie heeft in het totale radarwerk van de studie.

Wijnproeverij
Het was aan wijnkenner Ilja Gort om deze nieuwe schaakboeken te introduceren. Dat deed hij op ietwat krampachtige manier door het karakter van de nieuwe uitgaven te vergelijken met de dronk van een chablis (geloof ik), een rosé en een bordeaux van eigen wijngaard in Frankrijk. Uitzonderingen daargelaten zijn de meeste schakers geen verfijnde connaisseurs, maar dorstige klanten die de wijn al opgeslobberd hebben als de vinoloog nog aan zijn explicatie moet beginnen. De bijeenkomst in het Max Euwe-centrum vormde daarop geen uitzondering. Wijn en schaken, ze kunnen elkaar in het gunstige geval aanvullen.
Na de boekpresentatie annex wijnproeverij namen de Catstones bezit van het Max Euwe-Centrum, een verrassing van Geertje Timman voor haar jarige echtgenoot. De viermansformatie speelt klassiekers van de Rolling Stones. Speciaal voor de wat jongere generaties legde Timman geduldig de sociaal-maatschappelijke betekenis van de Stones-teksten uit. De band kreeg de meeste schaker nog aan het dansen ook, al dan niet in de maat. En dat mag toch een prestatie van formaat worden genoemd.

Beroemde schaakcafés en hun illustere gasten. Leo Diepstraten. ISBN
90.4390.686.7. Prijs 17,95
Briljant Schaken 2004. Jan Timman en Hans Böhm. ISBN 90.4390.673.5. Prijs 16,98
De wereld van de schaakopening. Paul van der Sterren. ISBN
90.4390.650.6. Prijs 16,98
Meesterlijke Schaaklessen - Deel 1. Hans Böhm en Herman Grooten. ISBN
90.4390.620.4. Prijs 9,95.


---

Kerstpuzzel

Kerstmis nadert en dat betekent puzzeltijd. Op de website van Schaakvereniging Botwinnik publiceerde Pieter de Groot een kerstpuzzel met als titel 'De niet oplettende scheidsrechter'. Aan u de opdracht om de vijf vragen op te lossen.

---