Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Opgeruimd de lente in!

"Een nuttig en leerzaam project, dat zeker navolging verdient", zo typeert onderwijswethouder Anton Ederveen het zwerfafvalproject Opgeruimd de herfst in. De kinderen van basisschool De Kade deden enthousiast mee aan de activiteiten.

Wat je allemaal met afval kunt doen, is vanaf vrijdag ook te zien op de muurkrant die rond het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 is opgebouwd en daar tot de kerst blijft staan. Op de eigen school hebben de leerlingen een kleine tentoonstelling ingericht met van afval gemaakte kunstvoorwerpen, bedoeld voor de andere leerlingen, leerkrachten en ouders.

Divers activiteitenprogramma
Het programma van het zwerfvuilproject is heel divers. Een schoonmaakactie in de buurt, een bezoekje aan het Afvalpunt, op surveillance met de milieuagenten, kijken wat er met afval in de grond gebeurt, tot en met kunst maken van afval. Elke week was er voor de drie groepen die meededen, wel een lesje afval in de afgelopen twee maanden.

Afwisselend
"Juist die afwisseling maakt het project heel aantrekkelijk voor de kinderen én voor docenten", benadrukt Martijn Weesing van het Amsterdamse Natuur en Milieu Educatiecentrum (NME), die het programma in opdracht van het stadsdeel samenstelde. "Wij hebben al een aantal jaren ervaring met dit project. Het is ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 en gaat uit van hun niveau en interesses. Scholen kunnen het programma op maat snijden, het biedt daar alle mogelijkheden voor. Bovendien neemt het NME zelf ook een aantal lessen voor zijn rekening."

Educatieve programma's
Voor het bestuur van Geuzenveld-Slotermeer zijn natuur en milieu belangrijke speerpunten. Anton Ederveen: "Wij investeren het komende jaar in het fysieke deel: een nieuw NME lescentrum bij de heemtuin in het Sloterpark. Maar minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker vind ik het ontwikkelen van educatieve programma's waarmee we ouderen, en vooral ook jongeren weten te bereiken. Wat mij betreft gaan we ook Opgeruimd de lente in. Ik beveel dit project van harte aan bij de basisscholen in Geuzenveld-Slotermeer."

Foto's
Boven: het afvalpak, één van de creaties binnen het zwerfvalproject Opgeruimd de herfst in. Onder: een ander kunstobject, de zwerffiets. Geheel onder: een artist impression van het NME lescentrum dat voorjaar 2006 bij de Heemtuin in het Sloterpark gerealiseerd zal zijn.