Nr. 170
16 december 2004
Informatieronde tweede fase van debat islam en integratie
Het College van B&W in Rotterdam heeft conclusies vastgesteld uit de interne debatten over islam en integratie. Moslims voerden de afgelopen maanden gesprekken in eigen kring. De resultaten van deze gesprekken vormen de basis voor een informatieronde die 20 december begint, en publieke stadsdebatten die vanaf 2 februari plaatsvinden.
Vanaf september zijn in Rotterdam elf debatten georganiseerd waaraan 1500 moslims deelnamen. In eigen kring spraken zij over maatschappelijke thema's en de invloed van de islam daarop.
Volgens het College kwamen uit de gesprekken een paar algemene conclusies naar voren. Een ervan is dat moslims zich buitengesloten voelen. Ze vinden dat de niet-moslimbevolking weinig interesse in hen toont en ook weinig kennis heeft van islamgeloof en -cultuur. Integratie wordt verder bemoeilijkt door sociaal-economische problemen, die moslims op school en op de arbeidsmarkt ervaren. Anderzijds voelen zowel de eerste generatie migranten als de jongeren zich nadrukkelijk onderdeel van de Rotterdamse samenleving.
Handreikingen
De moslims doen in de debatten een aantal handreikingen om meer contact te krijgen met andere bevolkingsgroepen. Zo willen ze gezamenlijke activiteiten organiseren en moskeeën openstellen. Imams, moskeebestuurders en zelforganisaties worden aangespoord om bij de achterban de integratie te bevorderen. Bij hen dient de kennis van de Nederlandse taal en samenleving te verbeteren. Moslims doen ook de oproep om vrouwen en jongeren meer invloed te geven.
Moslims verwachten ook handreikingen van andere stadsbewoners. Ze vinden dat zij ook hun best moeten doen om van integratie een succes te maken. Verder zou er wat aan de vorming van witte en zwarte scholen en wijken moeten gebeuren. Media en politici zouden een andere rol ten opzichte van de moslimgemeenschap moeten innemen. Daarnaast vinden moslims dat Nederlandse instituties zich meer voor hen moeten openstellen.
Informatieronde
Het College ziet de gesprekken in moslimkring als een eerste stap. Meer debat is nodig om de integratie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen.
Daarom gaat het project islam en integratie de komende maanden verder met een
informatieronde en publieke debatten onder het motto 'Wij Rotterdammers durven met elkaar in gesprek te gaan!'. De informatieronde is voor alle stadsbewoners. Deze ronde gaat over de islam èn over de Rotterdamse samenleving. Thema's zijn bijvoorbeeld scheiding tussen kerk en staat, basisprincipes van de Nederlandse democratische rechtstaat, en geloof, tradities en culturen in de islam. Het doel is om de Rotterdammers eerst over elkaar te informeren, voor ze publieke debatten gaan voeren.
De informatieronde bestaat uit een publiciteitscampagne en informatiebijeenkomsten. De campagne begint 20 december en loopt via tv-spots, posters, brochures en artikelen in de pers. Vanaf 12 januari vinden tien verdiepende informatiebijeenkomsten plaats. De meeste zijn in de bibliotheek. Ze behandelen onderwerpen die in de interne debatten aan de orde zijn geweest, zoals de islam als nieuwe religie, de positie van vrouwen en homoseksuelen, en onderwijs en economie. De bijeenkomsten kennen een snelle en interactieve vorm. Bij aanvang houden deskundigen een inleiding, waarna het onderwerp verdieping krijgt met een panel en publiek. Informatie is ook te vinden via de website www.rotterdam.nl/islam.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam