Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 december 2004

Uniek milieuonderzoek in Nederland

Eindhoven Zeker 75 % van de inwoners van Eindhoven is gemotiveerd om milieubesparende maatregelen te nemen, met name die maatregelen die niet te veel kosten. Dat is één van de conclusies uit een enquête die de Technische Universiteit en de gemeente Eindhoven hebben uitgevoerd. De opdracht voor dit unieke onderzoek is gegeven door Duurzaam Eindhoven/Lokale Agenda 21, een organisatie die duurzaamheid op lokaal niveau onder de aandacht wil brengen in het perspectief van de wereldproblematiek. Eindhoven is hiermee de eerste gemeente in Nederland waar een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Het ligt in de bedoeling het onderzoek van tijd tot tijd te herhalen.

Doel onderzoek
Het onderzoek biedt de gemeente handvatten om te bepalen hoe, waar en welke acties ondernomen kunnen worden om gedrag op het gebied van milieu te beïnvloeden. In totaal vulden 1748 inwoners de enquête in. Aangezien een vergelijkbaar onderzoek al eerder in andere steden is uitgevoerd, kan worden aangenomen dat de vragenlijst geeft een goed beeld van het milieugedrag van de Eindhovenaren.

Goed op weg
Minstens 80 procent van de inwoners gooit lege batterijen niet bij het huisvuil en koopt geen meubels van tropisch hardhout. Daarnaast nemen inwoners van Eindhoven vaker een douche dan een bad, verzamelen zij oud papier, gooien zij glas in de glasbak, worden plastic tassen hergebruikt en wassen zij pas als de wasmachine vol is. Eindhovenaren zijn echter minder bereid om zonnepanelen te gebruiken, de auto te laten staan, milieuorganisaties te steunen of voedsel te kopen met het EKO-keurmerk. Zij sproeien hun tuin niet met regenwater, nemen plastic tassen in winkels aan, carpoolen nauwelijks en zijn niet echt actief in het milieu. Volgens de onderzoekers Dit kan verbeteren als de overheid structurele maatregelen neemt om het de inwoners aantrekkelijk te maken, zoals financiële prikkels (subsidiëren van zonnepanelen) of door met regels op dit vlak te komen. Het gaat bij deze gedragingen immers om milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande producten en deze zijn in het algemeen duurder.

Onderscheid per buurt
In het onderzoek is ook gekeken of buurten in Eindhoven verschillend milieugedrag vertonen. De wijken Woenselse Heide, Schrijversbuurt, Ooievaarsnest, Nieuwe Erven, Schuttersbosch en Elzent-Noord hebben een relatief hoge score. Buurten met een relatief lage score zijn Witte Dame, Lievendaal en Tivoli. Als de gemeente succesvol beleid wil voeren om het milieugedrag van de inwoners te verbeteren, zou men aan deze buurten speciaal aandacht kunnen besteden. Daar is volgens de onderzoekers de kans op succes het grootst.

Vergelijking andere Europese steden
Een deel van de vragenlijst is eerder in drie andere Europese steden afgenomen: Bochum (Roergebied), Maagdenburg (Oost-Duitsland) en Zürich. In vergelijking met deze steden scoort Eindhoven goed als het gaat om het gebruik van groene stroom en de verwarming van het huis. Maar er zijn ook punten waarop Eindhoven het vergeleken met de andere steden slechter doet. Zo is het voor Eindhovenaren minder gebruikelijk om de motor af te zetten bij file, stoplicht of spoorovergang, wordt meer dan in de andere steden gebruik gemaakt van een wasdroger en is men minder alert op milieuonvriendelijke bedrijven. Omdat de vragenlijsten op verschillende momenten zijn afgenomen (Zürich in 1998, Eindhoven in 2003) en de vragen niet altijd hetzelfde waren geformuleerd, is het echter lastig om hier conclusies aan te verbinden.

Aanbevelingen
Het onderzoek is een eerste meting en dient met name om beleid uit te zetten waar dat het meest nodig is of het de beste kans van slagen heeft. De onderzoekers adviseren de gemeente om structureel informatie te verschaffen en inwoners te wijzen op specifieke gedragingen die eenvoudig te veranderen zijn. Veel inwoners weten bijvoorbeeld niet dat chemische onkruidverdelgers (heel?) schadelijk zijn. Door hen hierover te informeren, kan een positieve verandering teweeg worden gebracht.

U kunt het rapport ook downloaden.

© 2004 Gemeente Eindhoven