Gemeente Delft

Plannen Spoorzone ter inzage

Om de bouw van de spoortunnel en de ontwikkeling van de Spoorzone mogelijk te maken heeft de gemeente voor dit gebied een voorontwerp bestemmingsplan en een milieueffectrapport (MER) laten opstellen. Deze stukken liggen tot en met 17 januari ter inzage. Wie meer wil weten over de plannen kan terecht op twee inloopbijeenkomsten: op 22 december en 12 januari.

De stukken zijn vrijgegeven voor inspraak nadat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de Tweede Kamer had gemeld dat de spoortunnel in Delft er komt. De minister is bereid de motie uit te voeren waarin de Kamer het kabinet had opgeroepen om 344 miljoen euro uit te trekken om bouw van de tunnel mogelijk te maken. De uitspraak van de minister betekent dat de bouw van de spoortunnel verder kan worden voorbereid. Een belangrijk onderdeel daarvan is de procedure om te komen tot een nieuw bestemmingsplan. Dit is nodig, omdat de spoortunnel verschillende ontwikkelingen in het gebied mogelijk maakt, waarin de huidige bestemmingsplannen niet voorzien.

De tunnel geeft meer ruimte voor het treinverkeer en maakt een eind aan de geluidsoverlast door het treinverkeer. Het project biedt ruimte voor de bouw van zo'n 1500 woningen, circa 50.000 vierkante meter kantoorruimte, parkeergarages en een nieuw knooppunt voor het openbaar vervoer. De plannen gaan verder uit van een stadspark, waterpartijen en een stadsgracht langs de westrand van de binnenstad.

Het gebied waarvoor een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid, beslaat het tracé van het spoor vanaf 't Haantje in het noorden tot voorbij de Abtswoudseweg in het zuiden. Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de gemeentegrens van Delft. Het gebied tussen de gevels van de Spoorsingel en de Phoenixstraat is bij het gebied begrepen, evenals Houttuinen, Stationsplein, PTD-terrein, Van Leeuwenhoeksingel en het NS-emplacement tot en met het Locomotiefpad. Het zuidelijk deel omvat het emplacementterrein van de NS en een deel van het bedrijventerrein Voorhof-Noord ten zuiden van de Westlandseweg en ten oosten van de Industriestraat. Daarnaast omvat het de Engelsestraat. Aan de zuidzijde ligt de plangrens ter hoogte van de Jupiterstraat.

Het voorontwerp bestemmingsplan ligt tot en met 17 januari ter inzage, samen met het milieueffectrapport (MER) voor het gebied. In het MER zijn verschillende alternatieven voor de ontwikkeling van de Spoorzone onderzocht op hun milieueffecten. Het gaat om alternatieve tracé's (oost en west), de locatie van het station (noord en zuid) en het al dan niet behouden van de panden aan de Van Leeuwenhoeksingel. Het MER beschrijft het Meest Milieuvriendelijke Alternatief (het alternatief met de meeste voordelen voor het milieu), en een referentiealternatief. Dit referentiealternatief dient om de milieueffecten van de alternatieven te vergelijken met de situatie dat de Spoorzone niet wordt ontwikkeld. Het MER is al op 30 oktober 2003 door de raad aanvaard.

Iedereen kan het voorontwerp bestemmingsplan en het MER inzien bij de Publieksbalie aan de Phoenixstraat 16, op werkdagen van 8.00 tot 15.00 uur, en op vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Daar liggen ook diverse bijlagen van dit plan ter inzage. Tegen betaling van E 30 kunt u hier een exemplaar van het voorontwerp bestemmingsplan kopen. Het bestemmingsplan is ook verkrijgbaar op CD voor E 5. Ook het MER is hier verkrijgbaar voor E 25.

Schriftelijk reageren kan door opmerkingen op voorontwerp bestemmingsplan en MER te sturen naar burgemeester en wethouders van Delft, postbus 78, 2600 ME Delft. In de schriftelijke reactie moet duidelijk zijn aangeven om welk voorontwerp bestemmingsplan het gaat. De reactie moet uiterlijk 17 januari door de gemeente ontvangen zijn.

Mondeling reageren kan ook, tijdens de inloopbijeenkomsten op 22 december en 12 januari van 17.00 tot 20.00 uur in het pand van het gemeentelijk projectbureau aan de Westvest 41. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen bezoekers per thema informatie krijgen over de plannen. Daarnaast kan men ter plekke bij het 'inspraakloket' opmerkingen maken.



Gemeente Delft