Universiteit van Tilburg

Erekruis in de Huisorde van Oranje voor Hein van Oorschot

Hare Majesteit de Koningin heeft bij Koninklijk Besluit van 13 december aan mr. H.M.C.M. van Oorschot, Oud-commissaris der Koninklijke Grafkelder, het Erekruis in de Huisorde van Oranje verleend. De versierselen zijn de huidige voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg op 14 december uitgereikt.

De onderscheiding werd uitgereikt op het Paleis Noordeinde door de grootmeester van Hare Majesteit de Koningin, mr P.W. Waldeck. Bij de uitreiking waren naast directe familie en vrienden tevens aanwezig de chef van het militaire huis, de directeur van het Koninklijk Huisarchief en diverse andere personen van het Hof.

De huidige UvT voorzitter Van Oorschot was van 1997 tot 2004 burgemeester van Delft. Hij heeft in die periode de bijzetting van Prins Claus en Koningin Juliana geleid en het huwelijk van Prins Johan Friso en Prinses Mabel voltrokken. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van de jaarlijkse Willem van Oranjelezing en heeft hij zich persoonlijk ingespannen om een beeld van de Vader des Vaderlands in de tuin van het Prinsenhof te krijgen. Dit beeld is op 18 juni 2003 onthuld door H.M. de koningin.

De orde wordt verleend als beloning van personen, hetzij Nederlanders, hetzij vreemdelingen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt ten aanzien van de Vorstin of dier Huis. Alle toekenningen van de orde gaan per hofbesluit en dus buiten de regering om. De Huisorde van Oranje is er in drie graden: Grootkruis, Groot Erekruis en Erekruis. Niet-leden van de Koninklijke familie dienen eerst de laagste graad te verdienen voordat zij een hogere graad kunnen krijgen.

Noot voor de pers
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Laatst gewijzigd: donderdag 16 december 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers