Persbericht d.d.

STIVORO start nieuwe campagne:Roken? Niet waar de kleine bij is - Kwart kinderen rookt thuis nog steeds mee

Den Haag, 15 december 2004 - STIVORO start vandaag een nieuwe serie Postbus 51 reclamespotjes : `Roken? Niet waar de kleine bij is'. Deze voorlichtingcampagne is ontwikkeld om de gezondheidsschade door meeroken bij kinderen terug te dringen. Uit TNS NIPO onderzoek blijkt dat van alle gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar, 27% van de kinderen thuis nog meerookt. In gezinnen waarvan de ouders zelf roken is dat zelfs 42%. In de laagste welstandsklasse is blootstelling zelfs drie keer zo hoog als in de hoogste welstandsklasse. De nieuwe campagne benadrukt dat niet-roken in huis noodzakelijk is als er kinderen zijn. Kinderen die meeroken krijgen in hun eerste levensjaren vaker last van luchtwegaandoeningen, middenoorontstekingen en het risico op wiegendood is groter dan bij kinderen van niet-rokende ouders.

Trudy Prins, directeur van STIVORO: "In 1997 zijn we met de campagne `Roken? Niet waar de kleine bij is' gestart. We zien dat het aantal kinderen dat aan tabaksrook wordt blootgesteld de laatste jaren aanzienlijk is gedaald. In 1997 werd 48% van de kinderen nog thuis blootgesteld aan tabaksrook. Nu is dat nog 27%. De inzet van onder andere kraamverzorgenden en medewerkers van consultatiebureaus heeft sterk bijgedragen aan deze daling. Het vasthouden en uitbouwen van dit positieve effect vergt echter regelmatige aandacht en herhaling van de boodschap. Daarom starten we met deze nieuwe serie reclamespotjes.. Een groot aantal zorgverleners zoals verpleegkundigen in de Jeugdgezondheidszorg, kraamverzorgenden en kinder(long)artsen werken hieraan mee."

Rookafspraken
De voorlichtingscampagne is niet uitsluitend bedoeld voor rokende ouders. Want ook ouders die niet roken, kunnen bezoek krijgen van rokende familieleden, buren of kennissen. In gezinnen waar niet gerookt wordt, wordt toch nog 25% van de kinderen in de leeftijd 0 tot 4 jaar blootgesteld aan tabaksrook. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat naarmate de kinderen ouder worden, ouders het moeilijker vinden om rookafspraken vol te houden. Ouders moeten durven zeggen dat er in de buurt van hun kind niet mag worden gerookt. Afspraken maken is dan ook een belangrijk onderdeel van het voorlichtingsprogramma.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.