Ingezonden persbericht
--- Persbericht ---
Eurodusnie
Postbus 2228
2301 CE Leiden
Leiden, 9 december 2004.
Publieksdiscussie over globalisering in Eurodusnie
Vijf jaar geleden vonden in de Amerikaanse stad Seattle massale protesten plaats tegen een conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Door blokkades van honderdduizenden demonstranten en vakbondsleden moest de conferentie afgebroken worden. Sindsdien is de "anti-globaliseringsbeweging" een begrip geworden en is de discussie over de gevolgen van de globalisering opgelaaid. Het Leidse collectief Eurodusnie organiseert op donderdagavond 16 december een publieksdiscussie waarbij het thema globalisering en de beweging ertegen centraal staan.
Voor de discussie zijn een aantal 'deskundigen' uitgenodigd die vanuit hun beroep of politieke overtuiging betrokken zijn bij het onderwerp. Jan-Willem Stutje is als onderzoeker werkzaam bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij doet al jaren onderzoek naar sociale bewegingen, onder meer naar de 'anti-globaliseringsbeweging'. Vanuit de politiek is uitgenodigd Judith de Jong, bestuurslid van de aan de PvdA gelieerde Jonge Socialisten. Verder zullen aan het debat deelnemen John Verhoeven, hoofdredacteur van het magazine over globalisering "Onze Wereld", en Kees Stad, activist en medewerker van het Amsterdamse solidariteitsfonds "X min Y". Namens Eurodusnie en het magazine "Geen Paniek! " zal Marco van Duijn aan de discussie deelnemen. Samen met het publiek zullen deze gasten debatteren over de nadelen van de globalisering, de prestaties en toekomst van de 'anti-globaliseringsbeweging', en de rol van de zogenaamde 'sociale fora' die de laatste jaren vaak worden georganiseerd; laatst ook in Amsterdam.
De discussie begint om 20:00 in het eetcafe "LasVegas" in Vrijplaats Koppenhinksteeg, en zal worden ingeleid met een powerpoint-presentatie van het boek "We are everywhere", een recent uitgekomen handboek over de geschiedenis van de anti-globaliseringsbeweging. De toegang is gratis.
--- Einde persbericht ---
noot voor de pers: meer informatie kan verkregen worden bij Eurodusnie (071 5173019), svp vragen naar David Vervoort.