Advies over omgaan met energie in nieuw RTL 4 programma Het Verhuisbericht

Persinformatie

KLAAR VOOR DE VERHUIZING?

Verhuizen en energie vraagt om een goede voorbereiding

Amsterdam, 15 december 2004 - Wie gaat verhuizen heeft veel aan zijn hoofd: van hypotheek en rente tot verhuisdozen en de nieuwe meubels. Niet alleen de hoogte van de hypotheek en de rente hebben veel invloed op de maandelijkse lasten. Maar ook energie verdient de aandacht, met name in de koude wintermaanden. Zeker omdat het vaak de tweede kostenpost in een huishouden is. Nuon s energieadviseur Rob van der Plas geeft vanaf 14 december advies over slim, zuinig en veilig omgaan met energie in het nieuwe RTL 4 programma Het Verhuisbericht .

Verhuizen, verbouwen en energie besparen

Juist bij de verbouwing en het inrichten van een nieuw huis kan je al energiebesparende maatregelen nemen. Dat kan namelijk in de toekomst een hoop geld schelen , reageert Nuon s energieadviseur Rob van der Plas. Energie besparen is vaak makkelijker dan je denkt. In en om het huis kunnen kleine aanpassingen al grote besparingen van vele euro s per jaar opleveren. Met goede isolatie, een moderne hoogrendementsketel en de juiste verwarming kun je voorzieningen treffen die in de toekomst al snel 30% op de energierekening kunnen schelen .

Als je verhuist moet je je afvragen wat je zelf kan, wat je door een specialist laat doen en hoe je op energie kan besparen. Met behulp van een deskundig energieadviseur kan bijvoorbeeld een plan worden opgesteld, waarbij gekeken wordt naar welke energiekeuze het beste bij de bewoner past en hoe er het best op energie kan worden bezuinigd. Bij de ene woning is het bijvoorbeeld veel efficiënter om vloerverwarming te installeren in plaats van radiatoren , reageert Nuon s energieadviseur Rob van der Plas.

Handige energiebesparing tips bij het inrichten van je huis:

o Geef de radiator de ruimte. De radiator straalt warmte uit. Een bankstel, of gordijnen, pal voor de radiator houdt de warmtestraling tegen en vermindert de verspreiding van warmte.

o Laat een EnergiePrestatieAdvies uitvoeren voor advies over efficiënter energiegebruik in uw nieuwe woning.

o Pak de cv-leidingen in met speciale isolatiehoesjes. Dan ontsnapt er geen warmte onderweg, in kruipruimten of op koude zolders. Dan kan al gauw 10 m3 gas per jaar schelen.

o Tochtstrips zijn isolatiekampioenen: ze kosten weinig en besparen enorm. Per deur kan uw besparing oplopen tot 50 m3 gas per jaar. Door kieren bij ramen en deuren kan een kwart van de warmte in uw woning verloren gaan.

Voor meer informatie en tips over energie besparen, kijk op www.onlineenergieadvies.nl

Veilig klussen

Tijdens een verbouwing wordt een hoop geklust. Een ongeluk zit dan ook vaak in een klein hoekje. Voor de eigen veiligheid is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle gevaren. Zo denkt Nuon s energieadviseur Van der Plas er ook over: Wie klust met energie moet alert zijn. Als je even vergeet de stroom uit te schakelen, kan dat nare gevolgen hebben. Zo is de kans op het krijgen van een schok altijd aanwezig als je met elektriciteit klust. Elektriciteits- en gasleidingen worden nog steeds met enige regelmaat doorboort door onoplettendheid. Een doorboorde gasleiding kan onder andere voor explosiegevaar zorgen. Zet daarom nooit een boor gedachteloos in de muur, maar zoek eerst uit waar de leidingen zich bevinden. Het gebruik van een leidingdetector of multi-tester biedt hier uitkomst in.

Handige tips voor veilig klussen met elektriciteit:

o Draag schoenen met rubber zolen.

o Gebruik bij het klussen met elektriciteit altijd een spanningmeter.

o Schakel in ieder geval de stroom uit van de elektriciteitsgroep waaraan geklust wordt. Het beste is om álle schakelaars om te zetten: de hoofdschakelaar, de aardschakelaar en de groepenschakelaars.

o Zorg voor droge handen.

o Extra licht nodig? Gebruik een lamp op batterijen of accu om bij te schijnen.

o Boren? Gebruik een leidingdetector of multi-tester om te voorkomen dat een leiding doorboord wordt.

o Zorg altijd voor goed geïsoleerd gereedschap.

Kijk voor meer tips en informatie over veilig omgaan met energie op www.waarishetgevaar.nl