RANDSTAD NEDERLAND

Werknemer pessimistisch over salarisbrief

PERSBERICHT

Diemen, 15 december 2004

Randstad WerkMonitor December

Werknemer pessimistisch over salarisbrief:

Helft verwacht slechts inflatiecorrectie, 36 procent rekent op absolute nullijn

Werkenden in Nederland hebben opvallend lage verwachtingen van hun salarisbrief. Bijna de helft (48%) verwacht dat het salaris alleen voor inflatie gecorrigeerd wordt; 36% denkt zelfs dat dat er niet in zit en gaat daarom uit van nul procent erbij. Slechts 17% verwacht een stijging van het salaris die meer omvat dan inflatiecorrectie.

Werkgevers die dit jaar niets extra's kunnen (of willen) geven, dienen zich te realiseren dat een kerstpakket naar verhouding veel goed maakt. Driekwart van werkend Nederland ziet het krijgen van een kerstpakket als een blijk van waardering. Mensen die zeker een kerstpakket verwachten te krijgen waarderen hun huidige werkgever met een 7.6; zij die zeker geen kerstpakket verwachten te krijgen geven hun werkgever een waardering van 6.5.

Pessimisme houdt aan, ondanks meevallende praktijk Dat zijn enkele van de opvallende uitkomsten van het onderzoek van de Randstad WerkMonitor December onder 440 werknemers van 18 jaar en ouder. De onderzoekers constateren dat werkenden in Nederland over een eventuele prijscompensatie of salarisverhoging even pessimistisch zijn als in 2003, zelfs met de wetenschap dat de praktijk destijds enorm meeviel: verwachtte 17% in 2003 een salarisstijging van meer dan de inflatiecorrectie, 27% heeft dit uiteindelijk gekregen. In 2003 verwachtte 38% geen salarisverhoging te krijgen; achteraf zegt 29% dit ook inderdaad niet gekregen te hebben. Overigens blijkt dat meer mensen dan voorheen in 2004 zelf met hun werkgever hebben onderhandeld over een hoger salaris. De eisen die ze daarbij stelden zijn hoger dan vorig jaar: gemiddeld eiste men 5,8% verhoging, tegenover 3,6% in 2003.

Compensatie verlangd Veel werkenden rekenen er wel op dat een eventueel tegenvallende salarisbrief wel op één of andere manier wordt gecompenseerd. Ruim de helft van de werkenden geeft aan een vorm van compensatie te willen krijgen als de werkgever besluit om geen salarisverhoging toe te passen. Vrije dagen (14%), een bonus (5%) en de pensioensvoorziening (5%) staan hoog op het compensatie-verlanglijstje. Aan de andere kant tonen veel werkenden in Nederland zich ook realistisch. Bijna tweederde zegt er (enigszins) begrip voor te hebben als het salaris niet verhoogd wordt.

Goede voornemens Tenslotte blijkt uit de Randstad WerkMonitor van december dat werkenden zichzelf voor het nieuwe jaar vooral minder stress en spanning en een betere mentale en fysieke gezondheid wensen. In de top-10 van goede voornemens van werkenden staan ook meer zelfontwikkeling, meer leuke dingen doen en meer tijd besteden aan partner en gezin hoog genoteerd. Nog een belangrijk voornemen van veel werknemers: minder koffie drinken...

De top-10 van goede voornemens van werkenden in Nederland:

1 Minder druk maken, minder gespannen zijn 2 Meer zelfontwikkeling (binnen huidige baan) 3 Meer bewegen en sporten (buiten werk) 4 Lichamelijke klachten voorkomen (bij productie- en kantoorwerk) 5 Doen wat leuk is (binnen huidige baan) 6 Meer tijd besteden aan partner en gezin 7 Meer op strepen gaan staan 8 Minder overwerken 9 Eindelijk die andere baan elders zoeken 10 Strijden voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Andere zaken die in het onderzoek naar voren zijn gekomen: - De mobiliteitsindex is sinds het hoogtepunt in mei 2004 dalende. Tussen augustus en oktober was deze daling sterk (van 99 naar 91 punten op de mobiliteitsindex). De afgelopen twee maanden is deze daling geremd en de index is nu min of meer stabiel (van 91 punten in september naar 90 punten in november). - De ontslagangst is onder jongere werkenden in Nederland flink toegenomen, met name in de dienstverlenende sector. Was in oktober in deze sector 17% in enige mate bang voor ontslag, in november is dit bijna een derde (31%). - Opvallend is dat het vertrouwen van werkenden met een lage opleiding stijgt, evenals het vertrouwen van werkenden van 46 jaar en ouder. - Het vertrouwen onder mensen werkzaam in de sector dienstverlening is de afgelopen twee maanden fors gedaald (79% versus 66%). - Een derde van de werkenden verwacht een eindejaarsbonus te ontvangen. Ruim een kwart denkt een 13e maand te krijgen, een zesde verwacht zelfs een winstuitkering te krijgen. Overigens krijgt de helft van de werkenden nooit een winstuitkering.

WerkMonitor De index is licht gedaald van 91 naar 90 punten. Ten opzichte van oktober dit jaar is werkend Nederland in december ongeveer even 'mobiel' als het gaat om het wisselen van baan. Het aandeel werkenden dat verwacht 'zeker of waarschijnlijk wel' elders werkzaam te zijn binnen nu en zes maanden is in december 20% versus 21% in oktober.

Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor: De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoordt op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek. Tussen oktober en december daalde de index van 91 naar 90 punten.

De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten: - Het vertrouwen dat men heeft in een 'baanswitch' - Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest - Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging - De tevredenheid met de huidige werkgever.