Energie-investeringen moeten anders!

Duurzame, vraaggestuurde, kleinschalige, armoedebestrijdingprojecten nodig

Gezamenlijk persbericht Hivos en Natuur en Milieu Den Haag, 13 December 2004 - Zesennegentig procent van de energie-investeringen gaat naar fossiele brandstoffen via grootschalige, niet participatieve projecten en bereikt de armen niet. Twee miljard arme mensen hebben twaalf jaar na Rio nog steeds geen toegang tot veilige en betaalbare energie. De ministersconferentie Energy for Development (E4D) in Noordwijk aan Zee kan weer een zinloze vergadering worden. Wij roepen alle landen en internationale financiële instellingen op om hun energiebeleid om te gooien - maak deze conferentie zinvol! Dit is de boodschap die Sheila Oparaocha (ENERGIA) vandaag zal brengen aan de ministersconferentie E4D namens een internationale conferentie van milieu-, vrouwen- en ontwikkelingsorganisaties, georganiseerd door Hivos en Stichting Natuur en Milieu. Toegang tot energie is een basisrecht van mensen. De energiebehoeften worden niet vervuld met aanbodgerichte, grootschalige, door multinationale ondernemingen gestuurde investeringen in fossiele energie. Om de allerarmsten te bereiken hebben we vraaggestuurde, kleinschalige, duurzame projecten nodig, waarover de zeggenschap bij de gebruikers ligt. De armste hebben direct te lijden van bestaande investeringsbeleid in energieontwikkeling. Rook uit inefficiënte ovens voor hout en mest doodt meer mensen dan malaria in ontwikkelingslanden. De armste hebben ook indirect te lijden van de milieueffecten van grootschalige energieopwekking met fossiele bronnen ¯ die bijdrage aan het versterkte broeikaseffect.
Concrete acties die genomen moeten worden om de energiebehoefte van de allerarmsten te vervullen en het milieu te beschermen zijn onder meer:


* Belastingheffing op fossiele energiebronnen die aangewend wordt voor investeringen in schone energie.

* Een Clean Energy Fund dat opgezet wordt volgens het vervuiler betaalt principe ten gunste van kleinschalige projecten voor duurzame energie en energiebesparingprojecten.
* Investeringen van de wereldbank in duurzame energie worden verhoogd van de beschamende 6% nu, tot 100% in 2010.

Alle acties om de allerarmsten toegang te verschaffen tot betaalbare schone energie zijn onderhevig aan de principes van Good Governance. Dit betekent dat alle belanghebbenden betrokken zijn bij besluitvorming en dat het proces volledig transparant is. Nationale overheden hebben de taak om autonome uitvoeringsorganisaties in te stellen die de energiemarkt effectief reguleren. De lobby van multinationale ondernemingen op nationaal en internationaal niveau moet tegenwicht krijgen en effectief gereguleerd worden. Privatisering is niet de oplossing, aldus Sheila Oparaocha.

Schade aan milieu, gezondheid en gemeenschappen treffen de allerarmsten en vooral vrouwen het hardst. Klimaatverandering, vervuiling, mijnbouwactiviteiten, ontbossing, luchtvervuiling binnenshuis, woestijnvorming en verdreven gemeenschappen. Regeringen moeten niet-duurzame energie, inclusie kernenergie, uitfaseren. Beleid en middelen horen ingezet te worden om de allerarmsten te voorzien van energie voor koken, verwarming, productie en voor diensten als onderwijs en gezondheidszorg. Subsidies voor fossiele energie moeten alleen nog beschikbaar zijn voor de allerarmsten. Financiering uit publieke middelen van grootschalige elektriciteitsopwekking met fossiele energiebronnen moet onmiddellijk worden stopgezet, in overeenstemming met het Extractive Industries Review van de Wereldbank. Sociale en milieukosten van energievoorziening horen in de prijs geïnternaliseerd te zijn.
____________________

Informatie voor de pers (