Lekker en (h)eerlijk alternatief voor de Schijf van Vijf
Vegetariërsbond en Goede Waar & Co introduceren de V-schijf
Hilversum, 15 december 2004 - Gezond én (h)eerlijk eten gaan hand in
hand. De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en consumentenvereniging
Goede Waar & Co hebben een Vegetarische schijf (V-schijf) ontwikkeld
voor de bewuste consument die kiest voor lekker en gezond eten zonder
vlees en vis. Genoemde organisaties introduceren de V-schijf juist in
de decembermaand waarin feestelijk eten centraal staat. De twee
organisaties pleiten voor een herziening van het voedingspatroon
volgens de V-schijf omdat hiermee het dierenwelzijn, het milieu, de
wereldvoedselverdeling en bovendien de eigen gezondheid het meest
gediend zijn.
De NVB en Goede Waar & Co roepen tevens iedereen op om tenminste één
van beide kerstdagen het vlees en de vis links te laten liggen en te
kiezen voor een menu dat gebaseerd is op de V-schijf. Als voorschot op
de goede voornemens van 2005!
Dat vegetarisch eten niet alleen bijzonder gezond is maar ook heel
lekker blijkt uit de twee menu's die Eric van Veluwen, Patron
Cuisinier van Landgoed Rhederoord, speciaal gemaakt heeft voor deze
feestdagen op basis van de V-schijf ( 'Engeltje op je tong' en 'Groene
Kerst: waar zijn de ballen' menu's).
Met de V-schijf bieden de NVB en Goede Waar & Co een gezond en ethisch
verantwoord alternatief voor andere bestaande schema's waarin vlees en
vis helaas nog steeds een prominente plaats in nemen. Onder het motto
'geen vlees en vis op de V-schijf' roepen de organisaties niet alleen
het publiek maar ook restaurants op om gezonde en (h)eerlijke keuzes
te maken en de dode stukjes dier vaker te vervangen door de vele
alternatieven die beschikbaar zijn.
In een uitgebalanceerde vegetarische voeding zijn immers alle
benodigde componenten aanwezig: koolhydraten, voedinsgvezel, eiwitten,
vetten, mineralen en vitaminen. Mensen met een vegetarische leefwijze
zijn zich over het algemeen ook meer bewust van hun leefstijl. Ze
bewegen meer en hebben gemiddeld een gezonder lichaamsgewicht dan
niet-vegetariërs. Een vegetarische voeding vermindert de kans op het
krijgen van hart- en vaatziekten. Uit steeds meer onderzoeken blijkt
dat een voeding met veel vlees ongezond is omdat die onder andere te
veel slecht vet bevat. De gedachte dat mensen iedere dag vlees en vis
moeten eten is eerder gebaseerd op een oud sprookje dan op
wetenschappelijke feiten en ethische overwegingen. Over de hele wereld
eten honderden miljoenen mensen vegetarisch. Vanuit voedingskundig
opzicht zijn ook volstrekt geen bezwaren aan te voeren tegen een
vegetarische leefwijze. Een goed samengestelde, gevarieerde
vegetarische voeding levert de dagelijks benodigde hoeveelheid van
alle noodzakelijke voedingsstoffen in ruime mate.
Als je je houdt aan de V-schijf ben je verzekerd van een volwaardige
voeding. Door deze schijf als richtlijn te nemen geef je bovendien te
kennen dat je respectvol met jezelf, je medemensen, het milieu en de
dieren wilt en kunt omgaan. Meer eten volgens de V-schijf is misschien
wel het beste voornemen voor een gezond en gelukkig 2005!
Met de V-schijf willen de organisaties een tegenwicht bieden aan de
jarenlange propagandamachine van de vleesindustrie. Met het geven van
goede voorlichting en een alternatieve schijf verwachten de NVB en
Goede Waar & Co niet alleen vegetariërs maar juist ook de parttime
vegetariërs te bereiken.
Noot voor de pers: bij dit persbericht vindt u de V-schijf plus een
toelichting en de kerstrecepten.
Contact:
Bernd Timmerman, Nederlandse Vegetariërsbond
Tel: 035 - 683 47 96 of 06 - 511 91 660
e-mail: info@vegetariers.nl
Sytske de Waart, Consumentenvereniging Goede Waar & Co
Tel: 020 - 686 33 38
15 dec 04 15:56