15 december 2004
GEMEENTE NEEMT REGIE JEUGDZORG OP ZICH
Het gemeentebestuur van Weert zal - voorlopig voor twee jaar - de regie op zich nemen van alle inspanningen die worden verricht om jongeren in Weert op het rechte pad te houden. Dat is onlangs afgesproken met tal van instanties die betrokken zijn bij jeugdzorg of daar vanuit hun werkveld mee te maken hebben.
De nu afgesproken regiefunctie is in het leven geroepen om in een vroegtijdig stadium jongelui in de peiling te houden die maatschappelijk dreigen te ontsporen. Dat risico kondigt zich vaak al aan wanneer geconstateerd wordt dat er op school wordt verzuimd, dat er leerachterstanden worden opgelopen of wanneer er sprake is van een problematische thuissituatie. Verder kondigt ontsporen zich aan bij frequente contacten met de politie of bij drugsgebruik.
Al met al gaat het om situaties die risicoverhogend werken. Vandaar dat een strakke regie noodzakelijk is. Die is nu bij de gemeente Weert komen liggen. Van daaruit wordt de samenwerking van mogelijk betrokken instanties gecoördineerd en bevorderd, worden lacunes gesignaleerd en worden in gezamenlijkheid maatregelen genomen waardoor het hulpverleningsproces op gang blijft. Op die manier blijft dus de 'hulpverleningsketen' op een goede manier in stand.
De regiefunctie betreft overigens ook jonge kinderen die in een sociaal zwak milieu opgroeien en daardoor extra aandacht behoeven.
Tal van instanties
Bij deze zogeheten preventieve jeugdzorg zijn tal van instanties betrokken, variërend van echte zorg- en preventie-instanties tot politie en instanties op het gebied van onderwijs.
Ambtelijk wordt de regiefunctie ingevuld door de gemeentelijke afdeling Welzijn. Bestuurlijk is wethouder Jan Peeters verantwoordelijk.
De inspanningen van alle deelnemers richten zich op jeugd in de leeftijdsgroep 0 tot 12-jarigen en op de groep 12-jarigen en ouder.
Twee jaar
Bij het regie-project wordt uitgegaan van een projectduur van twee jaar. Na afloop van die periode zal duidelijk moeten zijn of de regiefunctie van de gemeente Weert van toegevoegde waarde is geweest voor een effectieve preventieve jeugdzorg.
De kosten van het project worden gedragen door de gemeente Weert (E 15.037,-), de politie Limburg-Noord (E 10.000,-) en de provincie Limburg (E 13.500,-). Daardoor is per jaar een bedrag beschikbaar van ruim E 37.500,-.
Noot voor de redacties (
Gemeente Weert