Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 december 2004


Nieuwe Zorgverzekeringswet: Eindigen zorgverzekeraars in niemandsland?


De PvdA-fractie heeft grote moeite met de voorstellen voor de nieuwe zorgverzekeringswet. De fractie heeft altijd gepleit voor een publiekrechtelijke verzekering voor de hele bevolking, met een inkomensafhankelijke premie. Het wetsvoorstel biedt weliswaar voordelen ten opzichte van het huidige stelsel, maar heeft grote risico s. Het gevaar bestaat dat de overheid haar grip opgeeft, terwijl marktwerking niet ontstaat.


Straks krijgen we misschien het slechtste van twee werelden: Aan de ene kant ontbreekt de echte tucht van de markt, en aan de andere kant kunnen we verzekeraars niet aanpakken. De overheid heeft straks nauwelijks meer iets te zeggen over de private verzekeraars. Bureaucratisch gesimuleerde marktwerking noemt de Raad van State dat. Als burgers en verzekeraars zich niet gedragen zoals minister Hoogervorst verwacht, zullen de ziektekosten-premies alsnog fors stijgen. Dan resten de minister nog slechts twee instrumenten: snijden in het basispakket en nog hogere eigen bijdragen doorvoeren , aldus PvdA-woordvoerder Frank Heemskerk.


Als afschrikwekkend voorbeeld noemt Heemskerk de woningbouwcorporaties: De hele Tweede Kamer wil dat het geld van de plank komt, en de nieuwbouw ingaat. Maar we kunnen niets doen. De zorg is een basisvoorziening. Daar passen dergelijke onzekerheden niet. We moeten er zeker van zijn dat we goede zorg kunnen garanderen.


Het uitgangspunt van de wet is dat verzekerden bewust, op basis van prijs en kwaliteit een verzekeraar zullen kiezen. Bovendien moeten verzekeraars prijs- en kwaliteitsbewust gaan inkopen bij aanbieders en onderling scherp gaan concurreren. Om de markt in goede banen te leiden, geldt er een groot aantal randvoorwaarden. Die beperken de concurrentiemogelijkheden voor verzekeraars. De PvdA ziet het als een groot risico dat marktwerking niet goed op gang komt.


Ook de solidariteit wordt naar de mening van de sociaal-democraten te veel uitgehold. De premies zijn hoog, zo n 1100 euro, ongeacht het inkomen. Dat moet worden gecompenseerd door de zorgtoeslag. Zes miljoen huishoudens hebben straks recht op die zorgtoeslag. Heemskerk: Iedereen moet daarvoor weer een extra formulier invullen. Er is al uitgerekend dat vijfhonderd ambtenaren daar fulltime mee bezig zullen zijn. Dit is een omslachtig, bureaucratisch stelsel, en je moet ieder jaar maar weer afwachten hoeveel geld de minister van Financiën er voor wil uittrekken.


Bovendien betalen zieke mensen straks veel meer dan gezonde mensen. Wie gezond is krijgt namelijk de volledige no-claim teruggave van 255 euro en daar bovenop een flinke premiekorting in verband met een hoog eigen risico. Heemskerk: Een gezond iemand met een hoog eigen risico betaalt straks netto zo n 600 euro per jaar. Maar wie ziek is, betaalt de volle mep, 1100 euro. Dat is onrechtvaardig.