De Soester Knol
Datum: 15/12/2004
De Soester knol, dit oer-Soesters streekproduct is terug
Na een voorbereiding van ongeveer 3 jaar, is het de familie Kuijer
gelukt deze delicatesse (waar de Soesters hun bijnaam aan ontlenen)
weer op de markt te brengen.
Onderzoek
De jaren van onderzoek waren nodig om uit te vinden hoe het gewas werd
verbouwd, maar zeker zo belangrijk; de bereiding en conservering van
het product werd aan vele tests onderworpen, teneinde als
eindresultaat een goed vermarktbaar product neer te zetten. Historisch
onderzoek bleek nodig om te traceren 'wanneer' en 'hoe' de knollen
werden geconsumeerd.
De teelt
Vanzelfsprekend is gekozen voor de "Soester Engh" als basis voor het
verbouwen van de Soester knollen Dit gebeurt na het oogsten van de
rogge. Historisch - en teelttechnisch gezien bleek dit de ideale
voedingsbodem voor de boterzachte knollen met de markante smaak.....
Begin november begint de 'eerste pluk' en loopt door tot eind
december. Onze voorvaderen leren ons: "als het kindje Jezus is
geboren, heeft de knol zijn smaak verloren"!
Het product
Naast het vers consumeren van de knollen, is gezocht naar de juiste
methode om deze
overheerlijke delicatesse het hele jaar beschikbaar te krijgen.
Om ook een product neer te zetten welke voor de verkoop geschikt is,
heeft men bewust gekozen om de knollen te 'wecken' in de voor velen
bekende 'weckpotten'.
Goed luisteren naar oma en toepassen van de hedendaagse techniek heeft
er toe geleid dat vanaf heden dit schitterende product in ouderwetse
vorm verkrijgbaar is.
De verkoop
Om de verkoop zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen is gezocht
naar een
samenwerkingspartner die zijn/haar sporen reeds heeft verdiend op het
gebied van delicatesse's; de familie Kuijer is trots te mogen melden
dat de exclusieve verkooprechten zijn overgedragen aan "lekkernijen"
te Soestdijk (Ben van der Linden).
© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer
Gemeente Soest