Gemeente Soest

De Soester Knol

Datum: 15/12/2004

De Soester knol, dit oer-Soesters streekproduct is terug

Na een voorbereiding van ongeveer 3 jaar, is het de familie Kuijer gelukt deze delicatesse (waar de Soesters hun bijnaam aan ontlenen) weer op de markt te brengen.

Onderzoek
De jaren van onderzoek waren nodig om uit te vinden hoe het gewas werd verbouwd, maar zeker zo belangrijk; de bereiding en conservering van het product werd aan vele tests onderworpen, teneinde als eindresultaat een goed vermarktbaar product neer te zetten. Historisch onderzoek bleek nodig om te traceren 'wanneer' en 'hoe' de knollen werden geconsumeerd.

De teelt
Vanzelfsprekend is gekozen voor de "Soester Engh" als basis voor het verbouwen van de Soester knollen Dit gebeurt na het oogsten van de rogge. Historisch - en teelttechnisch gezien bleek dit de ideale voedingsbodem voor de boterzachte knollen met de markante smaak..... Begin november begint de 'eerste pluk' en loopt door tot eind december. Onze voorvaderen leren ons: "als het kindje Jezus is geboren, heeft de knol zijn smaak verloren"!

Het product
Naast het vers consumeren van de knollen, is gezocht naar de juiste methode om deze
overheerlijke delicatesse het hele jaar beschikbaar te krijgen. Om ook een product neer te zetten welke voor de verkoop geschikt is, heeft men bewust gekozen om de knollen te 'wecken' in de voor velen bekende 'weckpotten'.
Goed luisteren naar oma en toepassen van de hedendaagse techniek heeft er toe geleid dat vanaf heden dit schitterende product in ouderwetse vorm verkrijgbaar is.

De verkoop
Om de verkoop zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen is gezocht naar een
samenwerkingspartner die zijn/haar sporen reeds heeft verdiend op het gebied van delicatesse's; de familie Kuijer is trots te mogen melden dat de exclusieve verkooprechten zijn overgedragen aan "lekkernijen" te Soestdijk (Ben van der Linden).

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer