De invloed van koolhydraten en vet in diëten
Promotie Geneeskunde
woensdag 15 december 12.00 uur
Peter Bisschop onderwierp een groep gezonde proefpersonen en een groep diabetespatiënten aan verschillende dieetregimes. Een vetarm, koolhydraatrijk dieet bleek het glucosegehalte bij gezonde mensen omhoog te brengen, door verhoogde glucoseproductie in de lever. Bij diabetespatiënten had dit eetpatroon een vergelijkbare invloed. Bij gezonde mensen leidde het vetrijke en koolhydraatarme dieet tot een verminderde glycogeenvoorraad in de lever (glucose wordt in dit orgaan opgeslagen als glycogeen), maar ook tot een verminderde insulinegevoeligheid van de lever. Bij diabetespatiënten echter bleef die insulinegevoeligheid op peil. Zo n dieet bij patiënten voor wie afvallen geen reële optie is, zou dus een gunstige uitwerking kunnen hebben op de glucoseregulatie.
P.H.L.T. Bisschop: We become what we eat: an integrative study on the metabolic effects of dietary carbohydrate and fat. Promotoren zijn prof. dr. H.P. Sauerwein en prof. dr. J.A. Romijn (UL).
Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam