CDA


15-12-04
Eerste Kamerfractie krijgt belangrijke toezeggingen over grijs kenteken
Op 13 en 14 december is door de Eerste Kamer het Belastingpakket 2005 behandeld. Onderdeel van dat pakket was de afschaffing van het grijs kenteken voor particulieren. De CDA-fractie heeft bij monde van haar woordvoerder Peter Essers belangrijke toezeggingen van staatssecretaris Joop Wijn (CDA) gekregen.

Concreet zijn door het CDA de volgende toezeggingen verkregen:


1. Het grijs kenteken blijft behouden voor alle gehandicapten die als gevolg van hun handicap zijn aangewezen op een auto met grijs kenteken. Deze toezegging geldt zowel voor gehandicapten met een niet-opvouwbare rolstoel als voor andere gehandicapten die als gevolg van hun handicap een grijs kentekenauto nodig hebben. De belastingdienst zal deze toezegging 'ruimhartig' uitvoeren, aldus Joop Wijn.


2. Uitdrukkelijk is toegezegd dat ook indien de huidige particuliere grijskentekenhouders na de invoeringsdatum van de afschaffing (vermoedelijk 1 juli 2005) hun huidige bestelauto verkopen aan een ondernemer, laatstgenoemde de BPM (de belasting op personenauto's en motorrijwielen) kan terugvragen. Dit betekent dat bij de vaststelling van de verkooppprijs van deze auto's geen waardedrukkend effect uit zal gaan van de BPM. Daardoor wordt de waardedaling van grijskentekenauto's van particulieren als gevolg van de afschaffing van het grijs kenteken beperkt en zijn de huidige particuliere grijskentekenrijders niet verplicht hun auto halsoverkop voor 1 juli
2005 te verkopen.


3. Er zal na invoering van de nieuwe regeling door de Belastingdienst nauwlettend erop worden toegezien dat er geen nieuw onbedoeld gebruik zal worden gemaakt van de nieuwe regeling van het grijs kenteken door BTW-ondernemers. Indien nodig, zal de regeling verder worden aangescherpt.

De CDA-fractie in de Eerste Kamer is van mening dat met deze toezeggingen op adequate wijze is tegemoetgekomen aan de door haar tijdens het debat aangevoerde bezwaren met betrekking tot de afschaffing van het grijs kenteken voor particulieren.