D66

D66 vindt dat de leden van het Koninklijk Huis meer ruimte zouden moeten krijgen om openheid te betrachten. Dat stelt D66-leider Boris Dittrich naar aanleiding van het lange interview dat Prins Bernard aan de Volkskrant heeft gegeven voor postume publicatie.

Dittrich zegt zich wel te kunnen voorstellen dat de Prins tot zijn opmerkelijke daad is gekomen. Is het nog wel van deze tijd dat leden van het Koninklijk Huis zo worden opgesloten in een glazen kooi, zonder mogelijkheden hun opvattingen te ventileren? Zou het niet zinvoller zijn om de teugels wat te laten vieren en de leden meer vrijheid te gunnen zich in het openbaar zich te uiten? Dat moet in overleg met de RVD, maar hoeft niet meer zo strak ingesnoerd.

D66 pleit al langer voor modernisering van het koningshuis. Volgens de Democraten zou het vorstenhuis een ceremoniële rol moeten krijgen, ontdaan van politieke invloed. Dittrich: Als het koningshuis los komt te staan van de politieke macht - en de koningin dus ook geen onderdeel meer uitmaakt van de regering - dan ontstaat er automatisch meer ruimte voor de koninklijke familie meer van zichzelf te laten zien. De politieke gevoeligheid zou in een stuk minder worden en de noodzaak van een strikte toepassing van de ministeriële verantwoordelijkheid zou verdwijnen.

14-12-2004 20:23