Provincie Overijssel

Overijssel investeert vijf miljoen in breedband

De provincie Overijssel heeft samen met de vijf grote gemeenten en de Stichting Breedband Twente het actieprogramma Breedband Overijssel opgesteld. Overijssel is hiermee de eerste provincie met een regionaal uitvoeringsprogramma van het Nationale Breedbandbeleid.

Nederland moet in 2010 op het terrein van breedband wereldwijd vooroplopen. Deze ambitie wil het kabinet realiseren door stevige impulsen te geven aan de ontwikkeling en toepassing van diensten en kansrijke breedbandtoepassingen in het private en publieke domein. Het Overijssels actieplan sluit naadloos bij deze ambitie aan. Met het actieprogramma breedband Overijssel 2005-2007 willen Gedeputeerde Staten het gebruik van breedband door ondernemers, instellingen en burgers stimuleren.

Strategie

De breedbandstrategie van de provincie gaat ervan uit dat de ontsluiting kostenefficiënt gebeurt en dat de bestaande infrastructuur benut wordt. De essentie is dat de infrastructuur beschikbaar is voor alle aanbieders van diensten en dat de klant vrije keuze heeft van wie hij welke diensten wil afnemen. "De provincie investeert de komende twee jaar 2,5 miljoen euro in de uitvoering van het actieplan en genereert daarmee een investering van nog eens 2,5 miljoen euro vanuit andere overheden en bedrijven", aldus gedeputeerde Carry Abbenhues.

De provincie en haar partners werken hard aan de ontwikkeling van een hoogwaardige en toegankelijke ICT-infrastructuur. Een groot deel van Twente beschikt inmiddels over een breedbandnetwerk. Met de vijf grote gemeenten neemt de provincie het initiatief om het breedbandnetwerk uit te breiden naar geheel Overijssel.

De verbindingen tussen de gemeenten zijn belangrijk, maar ook het tracé van de verbinding waarmee de kleinere kernen worden meegenomen. Hiermee zorgen de activiteiten gericht op ICT-infrastructuur in de gemeenten ook voor vergroting van de mogelijkheden om het landelijk gebied te ontsluiten.

Experimenteren

Een ander onderdeel van het actieprogramma is het experimenteren met breedbanddiensten in de zorgsector, de cultuur- en bibliotheeksector, de overheidsdienstverlening en het onderwijs. Na afronding van deze experimenten moeten deze diensten zelfstandig draaien.

Het actieprogramma moet in 2007 resulteren in een open glasvezelinfrastructuur in de stedelijke netwerken in Twente, de Stedendriehoek en Zwolle-Kampen. Op deze verbinding worden telefonie, internet en radio- en televisie aangeboden.

Lees meer over het Actieprogramma Breedband

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel