GEMEENTE AMSTERDAM

Dit jaar 4940 Amsterdamse woningen in aanbouw

Dit jaar 4940 Amsterdamse woningen in aanbouw
Stijging bouwproductie 60% ten opzichte van vorig jaar

Het stimuleren van de woningbouwproductie in Amsterdam werpt zijn vruchten af. Wethouder Duco Stadig van stedelijke ontwikkeling en regisseur woningbouw Arthur Verdellen melden dat in Amsterdam dit jaar 4940 woningen in aanbouw worden genomen. Dit zijn er 1837 meer dan het jaar ervoor. De stijging van 2003 ten opzichte van het jaar daarvoor bedroeg 382 woningen.
Bovenop de 4940 woningen zijn nog eens 1178 tijdelijke studenteneenheden gerealiseerd.

Wethouder Stadig is zeer verheugd maar waarschuwt er voor nu niet achterover te leunen. Volgend jaar moet nog van 5236 woningen de bouw gestart worden om de collegedoelstelling van 16.000 woningen te halen. Ook voor de langere termijn blijft extra inspanning broodnodig. Want deze cijfers zijn gehaald met behulp van extra geld om bouwprojecten vlot te trekken en de inzet van het tijdelijke Bureau Woningbouwregie. Na volgend jaar zijn extra financiën en inspanning waarschijnlijk niet meer voor handen. Dan zal het bouwproces in Amsterdam in zijn structuur zo moeten zijn vereenvoudigd dat de productie op niveau blijft

Stadig en Verdellen werken daarom aan de Grote Vereenvoudiging, waarbij het teveel aan eisen, regels, procedures en beslismomenten in Amsterdam wordt gereduceerd. Ook komt er nadruk op een heldere verdeling van verantwoordelijkheden van gemeente en marktpartijen, en van centrale stad en stadsdelen. Het grondprijsbeleid wordt eenvoudiger ingericht door de introductie van een zgn. bouwenvelop. Dit is een lumpsum afspraak tussen gemeente en ontwikkelaar op basis van een globaal woningbouwprogramma en een grondprijs. In 2006 moet de vereenvoudiging zijn ingevoerd.

Toename
Oorzaken van de toename met 1837 woningen ten opzichte van vorig jaar zijn onder meer:
16)- er zijn nu veel projecten gestart die na het inzakken van de markt zijn herontwikkeld
17)- woningen worden nu meer marktconform ontworpen, dus zoals kopers ze graag zien
18)- bemiddeling door woningbouwregie en het beschikbaar stellen van bijdrages voor omzetten van koop naar huur en afkoop van het voorverkooprisico
19)- een aantal projecten wordt op voorraad gebouwd

Achtergrond
In het programakkoord 2002-2006 is opgenomen dat 16.000 woningen in aanbouw genomen moeten worden. Daarvoor heeft Amsterdam sinds september 2002 een regisseur woningbouw. Zijn opdracht is om knelpunten op te lossen en om de processen van planvorming tot tekentafel tot realisatie te versnellen.

De stagnerende woningbouwproductie is een landelijk fenomeen. Oorzaken zijn een tegenzittende markt waardoor de ontwikkelende partijen een afwachtende houding aannemen. Ook staat de opeenstapeling van Europese, landelijke en gemeentelijke regels en procedures een vlotte woningproductie in de weg.

Cijfers woningbouw Amsterdam
2000 2001 2002 2003 2004

woningen 1694 2688 2721 3103 4940 stud.eenheden 1178