Foto
Publicaties TNS NIPO onderzoek
14 december 2004
Helft kankerpatiënten niet op de hoogte van risico's van ongewenst
gewichtsverlies
Uit een onlangs door TNS NIPO uitgevoerd onderzoek onder 214
kankerpatiënten blijkt dat meer dan de helft (54%) van de patiënten
niet op de hoogte is van de risico's van mogelijke ondervoeding en
gewichtsverlies bij kanker. Tweederde van de patiënten verwacht
informatie te krijgen van de specialist of huisarts (resp. 78% en
70%), maar nog niet eens de helft van de patiënten heeft deze
informatie daadwerkelijk gekregen. Gewichtsverlies verkleint de kans
op een succesvolle behandeling en heeft gevolgen zoals vermoeidheid,
verminderde eetlust, verslechterde conditie, minder weerstand en
lusteloosheid.
Dat voeding met betrekking tot kanker een rol speelt, beaamt driekwart
van de patiënten (79%). De helft daarvan schrijft zelfs een (zeer)
belangrijke rol aan voeding toe (50%). Een kwart (26%) van de
kankerpatiënten in dit onderzoek zegt gewicht verloren te hebben sinds
er kanker is gediagnosticeerd; gemiddeld zijn zij tien kilo
afgevallen. Over de oorzaak van het gewichtsverlies weet men weinig;
de helft van degenen met gewichtsverlies wijten het aan de
behandeling, terwijl vanuit de medische wetenschap bekend is dat met
name de veranderde stofwisseling als gevolg van de kanker de
boosdoener is. Bovendien kunnen misselijkheid en moeite met slikken
voor verminderde voedselinname zorgen. Vier van de tien patiënten, die
zelf gewichtsverlies ondervonden, hebben vlak na de behandeling actie
ondernomen om het gewichtsverlies tegen te gaan, eenderde ondernam
actie tijdens de behandeling.
Uit eerder onderzoek door QUO communications blijkt dat de helft van
de patiënten met gewichtsverlies behoefte heeft aan informatie over
oplossingen, maar niet weet waar men deze kan vinden. De patiënten die
met hun behandelend specialist, de huisarts, diëtist of
oncologieverpleegkundige hebben gesproken over het tegengaan van
ondervoeding of gewichtsverlies, geven aan dat zij voldoende zijn
geholpen met het voorkomen van verdere gewichtsafname.
Van de patiënten die te maken hebben gehad met gewichtsverlies heeft
38 procent extra voeding gebruikt om aan te sterken tijdens het
ziekteproces. "De overige 62 procent van de patiënten doet zichzelf te
kort, of heeft andere oplossingen gezocht. Ongewenst gewichtsverlies
bij kanker moet je niet zomaar voor lief nemen. Praat over voeding in
de brede zin van het woord met je behandelend arts of diëtist", stelt
oncologisch chirurg Prof. dr. M.F. Von Meyenfeldt naar aanleiding van
deze resultaten.
Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor
eventuele vragen kunt u contact opnemen met Linda Abrams (tel: 020 522
54 88).
Voor achtergrond informatie over voeding bij kanker, verwijzen we naar
kankerenvoeding.nl. Ook kunt u contact opnemen met Abbott: Susanne
Borst (tel: 023 554 44 00).
TNS NIPO