PvdA Europees parlement


Ostpolitik prioriteit voor EU

14 december 2004
"De EU moet dringend een samenhangende Ostpolitik ontwikkelen," zei Jan Marinus Wiersma, PvdA-europarlementariër en woordvoerder buitenlands beleid, vandaag in Straatsburg tijdens het debat over de Strategische Politieke oriëntaties van de Europese Commissie. Die Ostpolitik moet zich richten op de politieke, economische en sociale ontwikkelingen van de oosterburen van de EU en de relaties met Rusland.

De recente gebeurtenissen in Oekraïne zijn een helder signaal dat mensen democratisering willen en de politieke en sociale waarden van Europa delen. Iets vergelijkbaars gebeurde eerder in Georgië. Europa steunt dergelijke ontwikkelingen, maar biedt tot nu toe te weinig concrete en samenhangend perspectief voor de daaropvolgende fase. De Europese benadering van Wit-Rusland heeft echter het isolement van dit land niet kunnen doorbreken.

Wiersma: "De relatie met Rusland verdient speciale aandacht. We moeten wel streven naar intensievere economische banden. Maar Europa moet een pittig gesprek over de democratie in dat land niet uit de weg gaan."

"Is het Nabuurschapsbeleid in zijn huidige opzet voldoende?" vroeg Wiersma zich af. De actieplannen die in het kader van de Nieuwe Buren Politiek van de EU worden voorbereid zijn te beperkt en vrijblijvend. Ze moeten volgens Wiersma meer verbonden worden met de Europese aspiraties van deze landen. "Dat vergt een nieuw debat, in dit Parlement, maar ook in de Raad en de Commissie. Voor de Europese Commissie moet dit één van de absolute prioriteiten voor de komende periode zijn."

Wiersma noemde daarnaast als prioriteiten de transatlantische dialoog, vooral met betrekking tot de rol van de VN en multilateraal optreden, en de coherentie van het eigen externe optreden van de EU. Daarbij zou de Commissie moeten vooruitlopen op de bepalingen van de toekomstige Europese grondwet.

_________________________________________________ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 / (+33) 388 17 3658 Fax: (+32) 02 284 9435 /(+33) 388 17 6644 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl