Nuon

PERSBERICHT:
Dit is een gezamenlijk persbericht van Novib en Nuon.

Zeecontainers met zonnepanelen voor startende Afrikaanse ondernemers

Amsterdam / Den Haag, 14 december 2004 - Nuon, Novib en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan startende Zuid-Afrikaanse ondernemers ondersteunen met tot kantoorunits omgebouwde zeecontainers. De units worden uitgerust met zonnepanelen. De partijen hebben hiervoor vandaag een overeenkomst getekend op de conferentie Energy for Development in Noordwijk. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de duurzame ontwikkeling van plattelandsgebieden in de provincie Kwazulu-Natal (Zuid-Afrika).

De kantoorunits - zogeheten Productive Use Containers (PUC's) - bestaan uit omgebouwde zeecontainers die worden geplaatst in achterstandgebieden waar geen elektriciteitsnet is. Zonnepanelen op de containers zorgen voor de benodigde elektriciteit. In de containers is ruimte voor kleine bedrijvigheid. Eén container (12 meter lang, 2,4 meter breed) kan onderdak bieden aan gemiddeld vijf ondernemers. Een belangrijk onderdeel van het project is dat de startende ondernemers worden getraind in basale ondernemersvaardigheden.

Naast Novib, Nuon en Buitenlandse Zaken maken twee lokale partijen onderdeel uit van het partnership: RAPS, een Zuid-Afrikaans energiebedrijf dat gespecialiseerd is in rurale elektrificatie en Rural Wealth Creation Project (RWCP), een niet-gouvernementele organisatie die gespecialiseerd is in het geven van trainingen aan startende ondernemers.

In totaal worden zes containers omgebouwd en verspreid geplaatst in Kwazulu-Natal. Op basis hiervan wordt onderzocht welke bijdrage Productive Use Containers kunnen leveren aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van plattelandsgebieden zonder elektriciteitsnet. Ook wordt bekeken of PUC's op termijn op commerciële basis ingezet kunnen worden.

Achtergrond
Naar schatting twee miljard mensen ter wereld hebben geen toegang tot elektriciteit. BrazilieToegang tot energie is een duidelijke voorwaarde voor economische ontwikkeling en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Na afloop van de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling (Johannesburg 2002) heeft Nederland zich ertoe verplicht om uiterlijk in 2015 in totaal 10 miljoen mensen van moderne vormen van energie te voorzien. Nieuwe vormen van publiek-private samenwerking - tussen (energie)bedrijven, financiële instellingen, niet-gouvernementele organisaties, kennisinstellingen en overheden -, zijn nodig om extra investeringen te realiseren en om lokale energiemarkten te ontwikkelen.

Over Novib
Novib is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die streeft naar een wereld zonder armoede. Binnen het verband van Oxfam International, een confederatie van twaalf ontwikkelings- en hulporganisasties, hanteert Novib/Oxfam Netherlands drie interventiestrategieën: Directe armoedebestrijding via partnerorganisaties in het zuiden, internationale beleidsbeïnvloeding met partnerorganisaties en allianties en - via campagnes en fondswerving - versterking in Nederland van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. Nuon ziet het ter beschikking stellen van kennis, expertise en middelen om energie beschikbaar te maken voor mensen in ontwikkelingslanden als één van de manieren om invulling te geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bart Sikking, woordvoerder Nuon, telefoon 020 597 42 00 Paul van Tongeren, woordvoerder Novib, telefoon 06 51 57 36 83