Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
14 december 2004 c110

Nieuwe toekomst voor Landgoed Driehuizen

Door toevoeging van twee sportvelden bij Landgoed Driehuizen en een verplaatsing van de atletiekbaan naar de bosrand ontstaat ruimte voor bijna tweehonderd woningen in de stad. Ook creëert de gemeente een natuurlijker overgangszone van de stad naar het natuurgebied aan de zuidoostflank. Door deze dubbelslag wordt tevens het ruimtegebrek van de betrokken sportverenigingen opgelost.

Het uiteindelijke plan voor het landgoed is een complexe puzzeltocht geweest. De mogelijkheid voor deze herinrichting ontstond toen de eigenaren van het landgoed aangaven dit te willen verkopen. De gemeenteraad besloot deze zomer het terrein voor zo'n 6 miljoen euro over te nemen. Doordat de gemeente nu zelf eigenaar van het terrein is, houdt het de regie over de toekomstige ontwikkelingen in dit gebied.

In de directe omgeving van het landgoed liggen al een aantal sportaccommodaties. Aan de d'Almarasweg zitten tennisvereniging Rapiditas, voetbalvereniging Kolping/Dynamo, de Nijmeegsche Mixed Hockeyclub en Korfbalvereniging Noviomagum.

Daar komen nu voetbalvereniging Orion, tennisvereniging Quick en de atletiekbaan bij. Voetbalvereniging Kolping Dynamo vertrekt naar de Van Heemraadstraat.

Samen met de verschillende sportverenigingen, Bewonersvereniging en bewoners zijn een aantal mogelijke varianten voor deze puzzel uitgewerkt. Op verzoek van de gemeenteraad zijn ook nog een aantal varianten onderzocht. In totaal zijn er 17 varianten ingediend en beoordeeld. Daarvan zijn er vijf verder uitgewerkt.
Om een goede afweging mogelijk te maken heeft het college van burgemeester en wethouders bovendien nog een combinatievariant laten uitwerken en een variant met een maximale financiële opbrengst.

De verschillende plannen zijn beoordeeld op hun effecten voor de sportverenigingen, gevolgen voor de woonomgeving en voor de natuurwaarde in het gebied. Ook zijn de financiële consequenties van de verschillende plannen berekend.

De voorkeur van het college van burgemeester en wethouders gaat uit naar het plan waarbij de atletiekbaan aan de bestaande bosrand komt te liggen. Bezoekers kunnen de baan bereiken via de Sionsweg. Voetbalvereniging Orion en tennisvereniging Quick verhuizen naar de hoek van de d'Almarasweg en de Nijmeesgebaan. Kolping Dynamo verhuist naar de locatie van huidige atletiekbaan aan de Van Heemraadstraat. De hockeyclub krijgt een extra veld. Het huidige korfbalveld wordt vernieuwd. Dit kan zowel door de korfbalvereniging als de hockeyclub worden gebruikt. In totaal neemt het terrein dat voor sportdoeleinden wordt gebruikt met 1 hectare toe tot 10 hectare.

Hierdoor worden twee potentiële woningbouwlocaties vrijgespeeld. Het gaat daarbij om de huidige sportvelden van Orion aan de Kwakkenbergweg en de vrijkomende velden van Kolping Dynamo aan de d'Almarasweg.

Voor het plan moet ongeveer 2 hectare bos voor de atletiekbaan wijken. Hiervoor wordt elders ruim 2,5 ha bos geplant. De monumentale oude bomen in de hoek tussen de d'Almarasweg en de Nijmeegschebaan blijven behouden.

Volgens het college van burgemeester en wethouders wordt met dit plan het beste rekening gehouden met de verschillende belangen van alle betrokkenen. Ook ontstaat er een natuurlijke overgang tussen de stadsrand en het achter de sportaccommodaties gelegen natuurgebied. Zo'n twintig hectare van het landgoed dat nu niet voor publiek toegankelijk is wordt toegevoegd aan het daarachter gelegen natuurgebied en als natuur ingericht. Het aan de Driehuizerweg gelegen boslaantje wordt in oude luister hersteld en voor wandelaars opengesteld. Bewoners worden uitgenodigd mee te denken over de invulling van het open gebied tussen de atletiekbaan aan de bosrand en de woningen aan de d'Almarasweg.

Bij de uitvoering van het plan zijn nog een aantal opties open. Zo kunnen de hockeyvelden en atletiekbaan ook verdiept worden aangelegd. Dit kost zo'n 300.000 tot 500.000 euro extra. Ook is de aanleg van een extra vrijliggend fietspad in het gebied mogelijk. De meerkosten daarvoor bedragen ongeveer 300.000 euro.
Zonder deze extra voorzieningen worden de kosten voor het plan door de opbrengsten die uit de woningbouw voortkomen gedekt.

De gemeenteraad neemt op 2 februari een besluit over het voorstel. Voor de noodzakelijke aanpassingen en verhuizingen is voor het sportcomplex geen bestemmingsplanwijziging nodig. De verwachting is dan ook dat de sportclubs met ingang van het seizoen 2005/2006 van hun nieuwe accommodatie gebruik kunnen maken.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380