Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 14 december 2004

"Systematische moorden en aanvallen door leger"

Geweld laait op in Papua

UTRECHT - In Papua (voormalig Nederlands Nieuw Guinea) zijn duizenden mensen hun woonplaatsen in de regio Puncak Jaya ontvlucht na een gewelddadig optreden van het Indonesische leger. Dat meldt Stichting Hulp aan Papua's in Nood (HAPIN) te Utrecht.

In een gezamenlijke verklaring maken de lokale mensenrechtenorganisaties Elsham en Kontras en een groep van kerkelijke leiders in Jayapura melding van systematische moorden en aanvallen door het Indonesische leger sinds 17 augustus van dit jaar. Ten minste acht mensen, onder wie een predikant en een politieofficier, zijn omgekomen. Meer dan 5000 burgers zijn hun dorpen ontvlucht. Puncak Jaya ligt in het centrale hooggebergte van Papua.

Dominee Socrates Sofyan Yoman, voorzitter van de organisatie van Baptistengemeenten in West Papua, die het gebied onlangs bezocht, verklaarde dat het leger op 14 september in het dorp Mulia op brute wijze de predikante Elisa Tabuni heeft omgebracht. Onmiddellijk daarna vuurden soldaten vanuit een helicopter op Papua's die in hun tuinen voedsel aan het verzamelen waren. Twee Papua's kwamen daarbij om; tientallen huizen en kerken werden verwoest. Duizenden mensen vluchtten daarop de bossen in en houden zich daar nog steeds schuil.

Veel vluchtelingen zijn er slecht aan toe. Hun voedseltuinen zijn onbruikbaar geworden en het leger blokkeert de toegang voor humanitaire hulpverleners. Veel kerken zijn op last van het leger gesloten. Recente rapporten spreken van 147 dorpen die door het aanhoudend geweld worden getroffen. Een troepenmacht van 2800 soldaten is gelegerd in Tingginiambut, 13 kilometer van Mulia. Hier zouden op 17 augustus 5 mensen zijn vermoord door rebellen van de Vrij Papua beweging OPM. De vooraanstaande Papualeider Tom Beanal verklaarde echter dat deze moorden zijn uitgevoerd door geheime milities van het Indonesische leger om een voorwendsel te hebben voor een grootschalige militaire operatie in het gebied. De krant Jakarta Post spreekt eveneens van een uitlokking van het geweld door het elitecommando Kopassus.

Een onderzoeksteam is tot nu toe de toegang tot het gebied geweigerd. Ook kerkelijke hulpverleners die de getraumatiseerde bevolking te hulp willen komen, worden niet toegelaten. De Indonesische president Yudhoyono heeft inmiddels steun toegezegd aan een verzoek van het provinciaal Papua parlement om een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen in Puncak Jaya.

Noot voor de redactie (