Nr. 166
14 december 2004
Advies docenten, moslima's en migranten in ontbijtsessies
Het College van B&W in Rotterdam heeft drie ontbijtsessies over integratie in het stadhuis georganiseerd. Met docenten, moslimvrouwen en migrantenorganisaties is gesproken over de maatschappelijke onrust die de laatste weken is ontstaan in de samenleving. Deze groepen gaven het College advies over het tegengaan van spanningen en het bevorderen van integratie in de stad.
De drie ontbijtsessies vonden vorige week en begin deze week plaats. De bijeenkomsten waren een initiatief van wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) en de Dienst Stedelijk Onderwijs (DSO). Zij wilden van een aantal sleutelfiguren in het maatschappelijke veld horen of er iets veranderd is sinds de moord op filmmaker Theo van Gogh. Ook kwam de vraag aan de orde hoe de gemeente en maatschappelijke organisaties onrust kunnen voorkomen en de verhoudingen kunnen verbeteren.
De ontbijtsessies waren goed bezocht: er kwamen 45 docenten, 80 moslimvrouwen en 55 vertegenwoordigers van migrantenorganisaties op af. Zij gaven waardevolle suggesties aan het College, die door de DSO worden samengebundeld.
Discussies op school
Uit de bijeenkomst met de docenten kwam naar voren dat zij vooral in de klassen met oudere leerlingen goede discussies over dit onderwerp voeren. Scholieren vinden dat de kloof tussen moslims en niet-moslims is gegroeid. Docenten zien een taak voor zichzelf weggelegd om jongeren bewust te maken. Ze willen niet de taak krijgen om potentiële extremisten te traceren en eventueel aan te geven.
De moslimvrouwen vinden het belangrijk dat vrouwen en jongeren actiever en weerbaarder worden in de maatschappij. Ze gaven het advies om meer steun te geven aan vrouwenorganisaties, en aan vrouwen die politiek actief willen worden. Ook zouden er afspraken moeten komen om alle moeders van jonge kinderen de Nederlandse taal te leren. Daarnaast zouden er meer stageplekken voor jongeren moeten komen.
Dialoog en initiatieven
De vertegenwoordigers van migrantenorganisaties vroegen om meer dialoog en gezamenlijke initiatieven met autochtonen. Ze pleitten ervoor om zelforganisaties van migranten meer te steunen en te betrekken bij het beleid. De bezoekers deden de oproep aan politici om duidelijke standpunten in te nemen en niet alleen tendensen in de samenleving te volgen.
In alle bijeenkomsten klonk de wens door om verder te praten. Wethouder Geluk zegde toe dat er in 2005 meer sessies volgen.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam