Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-549       |
|                                            |Arnhem|14 december    |
|                                            |,     |2004           |
VERZAMELPERSBERICHT BESLUITEN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 14 DECEMBER 2004

Inspraak cultuurbeleid 2005-2008 provincie Gelderland levert 35 reacties op (A8) De inspraak rondom de cultuurnota Verbindingen heeft 35 inspraakreacties opgeleverd. Het merendeel van de reacties gaat over het niet honoreren van aangevraagde subsidies of voorstellen voor lagere subsidies. Het voornemen om de subsidies aan de grote podiumgezelschappen meer evenwichtig te verdelen blijft gehandhaafd; dit betekende in het oorspronkelijke voorstel dat muziekgezelschap Ereprijs en Introdans vanaf 2005 minder geld van de provincie zouden krijgen. Ereprijs kreeg in voorgaande jaren 169.000 euro; Dit wordt teruggeschroefd naar 90.000 euro. Introdans zou terug gaan van 327.000 euro naar 280.000 euro. Het goede nieuws is nu dat de kortingen weliswaar gehandhaafd blijven maar dat de gezelschappen naar aanleiding van de inspraak, meer tijd krijgen om in te spelen op de nieuwe situatie. Ergo; in 2005 verandert er in de subsidiestroom nog niets voor deze gezelschappen. Daarna wordt de bezuiniging in drie opeenvolgende jaren gerealiseerd. Voor het totale cultuurbeleid is tot 2008 jaarlijks ruim elf miljoen euro beschikbaar. Dit is 860.000 euro minder vergeleken met de periode 2001-2004. De ambities blijven echter onverminderd hoog. Het belangrijkste accent in het nieuwe Gelderse cultuurbeleid is educatie. Vooral het onderwijs zal hierbij een centrale rol spelen. Doel is onder meer dat alle basisscholen eind 2007 een beleids- en activiteitenplan hebben op het gebied van cultuureducatie dat ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Het Gelderse cultuurbeleid 'Verbindingen' 2005-2008 wordt eind januari 2005 door Provinciale Staten vastgesteld.

GS hebben Samenvatting Monitor PVVP-2, Nulmeting 2004 vastgesteld (C1) In het PVVP-2, dat in juli is vastgesteld door PS, staan de ambities van de provincie Gelderland op verkeers- en vervoerbeleid. Om deze ambities te verwezenlijken zullen in de komende jaren allerlei acties worden ontwikkeld en uitgevoerd. Deze acties worden opgenomen in een Dynamische Beleidsagenda, die elke 2 jaar verschijnt. Zo is periodieke actualisering mogelijk. Tegelijk met het PVVP-2 is dan ook de Dynamische Beleidsagenda voor 2004-2005 vastgesteld. Om deze actualisering mogelijk te maken is het belangrijk om de voortgang en de resultaten van de acties goed te monitoren. Daarom hebben GS vandaag de samenvatting Monitor PVVP-2, Nulmeting 2004 vastgesteld. In deze samenvatting staat de stand van zaken (anno 2003) vermeld van de indicatoren die in het PVVP-2 zijn opgenomen. Er zijn indicatoren opgenomen voor bereikbaarheid, veiligheid en leefomgeving. Voor deze samenvatting is samengewerkt met het KAN.

Ruim 1,8 miljoen aan subsidies voor ICT-projecten (C3) De door het Gelders Parlement in 2003 ingestelde subsidieregeling ICT heeft tot doel om organisaties en instellingen een stimulans te geven om met gebruik van ICT de dienstverlening naar de burger te verbeteren. Het oplossen van maatschappelijke problemen staat daarbij centraal. Ruim 1,8 miljoen euro wordt nu door het college verdeeld over 30 projecten. Enkele voorbeelden: ICT-toepassing in de jeugdzorg om wachtlijsten te verminderen, medische consulten van huisarts door visuele communicatietechnologie, openstelling van Gelderse bibliotheekcatalogi, breedbandinfrastructuur in de Stedendriehoek, digitale administratieve communicatie met uitkeringsgerechtigden in Arnhem en ICT-inzet om (aan)rijtijden van hulpdiensten te bekorten.

Achthonderduizend euro voor vijf interne projecten e-government (C6) GS heeft 0,8 miljoen euro subsidie verleend voor vijf projecten die een betere toegankelijkheid van overheidsinformatie en dienstverlening van de provincie moeten opleveren. De vijf projecten zijn:
- de interactieve Atlas Groen Gelderland waarmee alle ruimtelijke informatie van het beleidsveld landelijk gebied gemakkelijk wordt ontsloten;
- de digitale uitwisseling met gemeenten van gegevens over bestemmingsplannen;
- de uitbreiding van Leven in Gelderland met meer informatie over milieu en de woonomgeving;
- kennisloket Jeugd en Veiligheid met gereedschappen voor geïntegreerd gemeentelijk jeugdbeleid (databasis, monitor, informatiebank);
- het systeem voor digitale aanvragen en behandeling van vergunningen.

Notitie Hoogwaardig Openbaar Vervoer vastgesteld (C11) Op verzoek van de Commissie Verkeer en Water heeft GS een notitie opgesteld over het begrip Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). In deze notitie wordt het begrip HOV nader omschreven: zo kan het zowel om trein- als busverbindingen gaan. Ook wordt aangegeven dat de vervoerder op basis van provinciale voorwaarden verantwoordelijk is voor het materieel en de provincie investeert in de daarvoor nodige infrastructuur van overstappunten en haltes. GS ziet dat vooral als haar taak, waarbij deze infrastructuurplannen in goede samenwerking met de regio, gemeenten en Rijk worden opgesteld. De notitie over Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt op 12 januari in de statencommissie besproken.

IVN Consulentschap Gelderland krijgt subsidie van 285.280,- euro (C13) Op basis van het werkplan 2005 verleent GS een subsidie van ruim 285.000 euro aan het IVN Consulentschap Gelderland. Het Consulentschap ondersteunt de IVN vrijwilligers in Gelderland en de kring van Gelderse bezoekerscentra. Bovendien wordt het Gelderse netwerk van centra voor natuur- en milieu-educatie in stand gehouden, uitgebreid en 'geregionaliseerd'.

GS stellen ontwerp-Streekplan Gelderland 2005 vast(C21) In het ontwerp-streekplan Gelderland 2005 staan de hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid tot 2015. Het Streekplan bestaat uit een algemeen deel en spitst zich vervolgens toe op 6 regio's (KAN-gebied, WERV-Gelderse Vallei, Stedendriehoek, Rivierenland, Noord-Veluwe en Achterhoek). Over dit agendapunt zijn aparte persberichten verschenen, 1 algemeen persbericht en 6 regionale persberichten. Overname verantwoordelijkheid contractsectorlijn Ede/Wageningen-Amersfoort per 2006(C24) De provincie Gelderland is definitief akkoord met de decentralisatie van de treindienst Ede/Wageningen-Amersfoort. Met ingang van december 2006 gaat de verantwoordelijkheid voor deze contractsectorlijn over naar de provincie Gelderland. Bij de overdracht van de verantwoordelijkheid hoort ook het geld voor de exploitatie (1.643.000 euro, prijspeil 2004) dat mee gaat vanuit de rijksoverheid. Ede/Wageningen-Amersfoort is een van de contractsectorlijnen. Dit zijn onrendabele spoorlijnen waarvan NS in het verleden heeft aangegeven deze niet langer onder de huidige condities te willen rijden. Voor Gelderland is het de vijfde contractsectorlijn. Al eerder zijn overgenomen: Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen, Zutphen-Hengelo-Olden-zaal en Apeldoorn-Zutphen. Gelderland neemt deze lijnen over omdat zij dichter bij de reizigers staat en zo beter in kan spelen op de wensen van de reizigers. Ook kijkt Gelderland naar deze spoorlijnen in samenhang met de bus als 1 vervoerssysteem met goede overstapmogelijkheden en aansluitgaranties. In combinatie met een actieve marketing en een verhoging van de frequentie, leidt dit tot een forse toename van het aantal reizigers. De provincie streeft naar 10% meer reizigers via het openbaar vervoer.



Provincie Gelderland