Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
14 december 2004 p119


Willemskwartier en Wolfskuil beschermd

De wijken Willemskwartier en Wolfskuil worden aangewezen als Beschermd Stadsbeeld. De gemeente Nijmegen start hiervoor de procedure. In totaal krijgen zes buurten in Nijmegen deze beschermende status. Naast een deel van het Waterkwartier, waarvoor de procedure al loopt, komen ook de vooroorlogse buurten Hengstdal Bomenbuurt, Hengstdal Spoorbuurt en Indische buurt in aanmerking voor de status van Gemeentelijk Beschermd Stadsbeeld. De procedures voor de laatste drie buurten starten in de loop van 2005.

De gebieden worden beschermd om de karakteristieke sfeer te behouden en onnodige sloop te voorkomen. Voor de gebieden wordt een beschrijving en een stadsbeeldatlas gemaakt. Hierin wordt per straat aangegeven wat de karakteristieke en beschermwaardige onderdelen zijn. Deze krijgen de status van stadsbeeldobject. Voor eventuele wijzigingen is dan een monumentenvergunning nodig. Toch betekent bescherming niet dat er niets meer veranderd kan worden aan de huidige situatie. Ontwikkelingen kunnen nog steeds plaats vinden, als ze maar met respect voor de omgeving worden uitgevoerd.

Nijmegen kent op dit moment één beschermd stadsbeeld: de 19de-eeuwse stadsuitleg, aangelegd tussen 1880 en 1910. Hier werden hoofdzakelijk particuliere huizen gebouwd voor gegoede burgers. Minder bedeelden bleven achter in de overvolle en onhygiënische stad. Langzamerhand ontstond het besef dat de huisvesting van arbeiders moest verbeteren. Woningbouwvereeniging 'Nijmegen' bouwde arbeiderswoningen in de wijken Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. De meer geschoolde bovenlaag van de arbeiders kreeg via andere woningbouwverenigingen woonruimte in de wijken Hengstdal en Nijmegen-Oost.
De tuinstadgedachte was bepalend voor de vormgeving van de nieuwe buurten. Er werd gebouwd in een overzichtelijke en hiërarchische structuur met pleinen, rechte hoofdstraten en korte intieme woonstraten waar ruimte was voor achter- en soms ook voortuinen.

Met de bescherming van de totaal zes vooroorlogse woonbuurten wordt de bouwperiode tussen 1910 en 1940 nader bekeken. De kern van het Beschermd Stadsbeeld Willemskwartier is het Beetsplein. Verder behoren de straten naar dit plein toe (Heyestraat, Maerlantstraat, Hofdijkstraat) en een deel van de Groenestraat tot het te beschermen gebied. In het Beschermd Stadsbeeld Wolfskuil zijn de Pastoor Zegerstraat, het Nachtegaalplein en de Lijsterstraat de belangrijkste straten. De overige straten in het beschermde gebied zijn de Leeuwerikstraat, Merelstraat, Kanariestraat, Mezenstraat en Koninginnelaan. Nagenoeg alle panden in de twee buurten krijgen de status 'stadsbeeldobject'. Dit betekent dat het typische tuindorpkarakter van deze straten behouden blijft. Het gaat dan niet alleen om de gevels van de panden, maar ook om het profiel en de inrichting van de straten en de afscheidingen tussen de tuintjes. Mogelijke toekomstige verbouwingen zullen vooral het karakter van renovatie hebben.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380