ABN AMRO

Amsterdam, 14 december 2004

Proef met teleportatie in nieuwe Self-service Bankshop in Eindhoven

ABN AMRO start vandaag een proef met teleportatie-techniek in een nieuwe Self-service Bankshop op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. Indien de proef een succes wordt, kunnen Self-service Bankshops met teleportatie een aanvulling gaan vormen op de bestaande bankkanalen; kantoor, internet en telefoon. ABN AMRO is de eerste bank in Nederland die experimenteert met de teleportatie-techniek.

Teleportatie is een doorontwikkelde vorm van beeldschermcommunicatie. Door het 3D-effect heeft de klant het gevoel dat hij persoonlijk met zijn financiële adviseur aan tafel zit, terwijl deze zich in werkelijkheid in een ABN AMRO advieskantoor bevindt. Frans van der Kraan, verantwoordelijk voor de 580 Bankshops van ABN AMRO, over de proef: "Het beschikbaar komen van de teleportatie-techniek gaf de doorslag in de ontwikkeling van de Self-service Bankshop. Deze techniek maakt het mogelijk onze dienstverlening, ook zonder de fysieke aanwezigheid van een medewerker, persoonlijk te maken en dat is één van de hoekstenen van onze huisbankstrategie. Of we hier definitief mee doorgaan hangt af van de acceptatie door de klant."

In de Self-service Bankshop treft de klant naast de teleportatie-techniek ook andere doe-het-zelf diensten aan zoals twee plekken voor Internet bankieren, een Geldautomaat, een Chipknip-lader en een telefoon om te bellen met het Call Center. De klant werkzaam op de campus kan via intranet een afspraak maken met een adviseur. Van der Kraan: "De keuze voor introductie van de Self-service Bankshop op de HTC lag voor de hand. Op de campus wordt door verschillende bedrijven en wetenschappers gewerkt aan innovatieve projecten. Bovendien werken er veel expats op de campus en daar heeft ABN AMRO veel clientèle. De Self-service Bankshop is net als de winkels op de HTC geopend van 9.00-19.00 uur."

De proef duurt 6 maanden. Daarna zal worden bekeken of deze innovatieve vorm van dienstverlening op andere locaties kan worden ingezet. Daarbij valt te denken aan campussen van universiteiten en hogescholen en andere bedrijven.

Persvragen: 020 ­ 6288900