Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 51 2004

Gemeentelijke informatie

Afsluitende bijeenkomst Dorps Omgevingsprogramma (DOP) Werken aan een leefbaar Middelaar

De afsluitende bijeenkomst in het kader van het Dorps Omgevings Programma Middelaar wordt gehouden op maandag 20 december a.s. in het gemeenschapshuis in Middelaar. De bijeenkomst begint om 1 9.30uur. Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom op deze avond. Het DOP Middelaar is een pilotproject in het kader van de Reconstructie van het landelijk gebied door de intensieve veehouderij te beperken. Op 17 november en 1 december j.l. hebben al bewonersavonden plaatsgevonden. Samen met bewoners en professionele partijen zijn ideeën besproken die de basis zijn voor concrete projecten voor de versterking van de leefbaarheid in de kleine kern. De provincie heeft in het kader van de Reconstructie zes pilots aangewezen om ervaring op te doen met de DOPs. Middelaar is aangewezen als één van die pilots.

Open en positief
Tijdens de eerdere bijeenkomst in het kader van het DOP op 17 november sprak een groot aantal bewoners in een open en positieve sfeer over de huidige situatie in de kern. Alle aanwezigen konden in overzichtelijke groepen bijdragen aan het debat. Themas als wonen, het verenigingsleven en toekomstmogelijkheden voor de agrarische sector passeerden de revue.

Concrete stappen
De rijke opbrengst van de eerste avond diende als basis voor een tweede bijeenkomst. Daarin zijn door de bewoners concrete ideeën en projecten aangedragen voor het verbeteren van de leefbaarheid in de kern. Dat bleek geen gemakkelijke opgave. Iedereen heeft wel een abstract beeld bij wat er moet gebeuren, maar dat omzetten in concrete acties is nog niet zo eenvoudig. De vele beperkende kaders waarbinnen we moeten opereren, zoals Ruimte voor de Rivier, maken het er alleen maar complexer op. Toch gaat de gemeente samen met de bewoners de uitdaging aan om in het DOP concrete stappen te zetten.

Afsluitende bijeenkomst
Tijdens de afsluitende bijeenkomst a.s. maandag worden de resultaten van de eerder gehouden bijeenkomsten van bewoners en professionele partijen, zoals woningcorporatie, zorginstelling en LLTB, gepresenteerd. Aan bod komen een beknopte visie op Middelaar en omgeving en een lijst van concrete ideeën en projecten ter verbetering van de leefbaarheid in de kern. Ook nu weer staat de avond in het teken van debat en interactie. Er zal worden gedebatteerd over de ingebrachte ideeën en projecten, waarbij de bewoners kunnen aangeven waar volgens hen de prioriteiten zouden moeten liggen. Op basis van deze afsluitende bijeenkomst wordt het definitieve DOP opgesteld. Voor de bijeenkomst zijn ook de leden van de gemeenteraad en raadscommissie uitgenodigd. Dit is voor hen een uitgelezen mogelijkheid om uit de eerste hand te horen hoe bewoners tegen hun kern en omgeving aankijken.

Regels inzake permanente bewoning recreatieverblijven De raad van de gemeente Mook en Middelaar heeft op 8 juli 2004 het beleid vastgesteld ten aanzien van handhavend optreden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen/appartementen en kampeermiddelen in de gemeente Mook en Middelaar. Voor situaties waarbij sprake is van permanente bewoning vóór 1 januari 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders op 7 september 2004 een overgangsregeling vastgesteld.

Op 12 oktober 2004 heeft het college besloten tot aanpassing van deze overgangsregeling voor personen waarvan de startdatum van bewoning ligt tussen 1 januari 1993 en 31 december 1998.

Met ingang van 1 januari 2005 wordt begonnen met actieve handhaving.

De aanpassing van de overgangsregeling treedt met ingang van heden in werking.

De aanpassing van de overgangsregeling is tegen vergoeding verkrijgbaar bij de publieksbalie van de gemeente Mook en Middelaar, dan wel te raadplegen via de gemeentelijke website www.mookenmiddelaar.nl. Dit geldt ook voor het reeds gepubliceerde beleid en de overgangsregeling van 7 september 2004.

Ruim baan voor de voetganger !!
Onlangs is de Rijksweg N271 in de kom van Mook weer opengesteld waardoor de normale verkeersstroom weer op gang gekomen is. De N271 is een vrij drukke verkeersweg. Het oversteken van deze weg is voor voetgangers niet altijd even gemakkelijk of veilig. Voetgangers zijn kwetsbaar en verdienen extra bescherming bij het oversteken. Vandaar dat ter hoogte van de Prins Bernhardstraat, daar waar vele schoolgaande kinderen over moeten steken, een
voetgangersoversteekplaats (zebrapad) is aangelegd. Het zebrapad biedt voetgangers een wettelijke bescherming. Alle bestuurders moeten voetgangers, die een zebrapad oversteken of kennelijk op het punt staan dat te doen, voor laten gaan. Overtreding van deze verkeersregel is niet alleen strafbaar maar bovenal levensgevaarlijk. Voetgangers mogen en moeten er van uit kunnen gaan dat ze bij een zebrapad veilig kunnen oversteken. Voetgangers zijn echter niet in staat dit af te dwingen. Dit betekent dat voetgangers sterk afhankelijk zijn van het gedrag van automobilisten en andere gemotoriseerde weggebruikers.

Het zebrapad ter hoogte van de Prins Bernhardstraat is duidelijk zichtbaar en aangeduid. Als extra attentie zijn felgele waarschuwingsborden boven het zebrapad aangebracht voorzien van signaallichten die door de overstekende voetganger geactiveerd kunnen worden via een drukknop. De lichten gaan knipperen en attenderen naderende weggebruikers erop dat er overgestoken wordt. Echter ook zonder knipperende lichten mag een voetganger hier oversteken. De lichten zijn uitsluitend ter ondersteuning bedoeld. Desalniettemin adviseren wij overstekende voetgangers de signaallichten altijd te activeren.

Ruim baan voor voetgangers bij een zebrapad is geen gunst maar een plicht.

rijksweg

Opening Rijksweg in Mook
Van maart tot november 2004 heeft de N271 in Mook een grondige reconstructie ondergaan. De werkzaamheden hebben voor velen van u de nodige overlast bezorgd. Het karwei is inmiddels af en het resultaat mag er zijn. Daarom houden wij in samenwerking met de Provincie Limburg een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 18 december 2004.

Wij beginnen om 14.00 uur met een optocht van oude voertuigen vanaf de Cuijksesteeg naar het spoorviaduct.

Om 15.00 uur vindt de ludieke opening plaats door gedeputeerde Vestjens en burgemeester Hanselaar bij het spoorwegviaduct. Tankstation Texaco, Rijksweg 41 is de locatie waar de toespraken plaatsvinden.
U bent van harte welkom.

Afscheidsreceptie commandant brandweer
Na een dienstverband van ruim 36 jaar, waarvan 17 jaar als commandant, heeft de heer M.W. (Martien) van Rooij de vrijwillige brandweer Mook en Middelaar verlaten per 1 november 2004 in verband met functioneel leeftijdsontslag.
De afscheidsreceptie wordt gehouden op zaterdag 18 december a.s. van 17:00 uur tot 19.00 uur in Herberg - Restaurant t Zwaantje aan de Groesbeekseweg 106 te Mook. Belangstellenden zijn van harte welkom.

BUITENWERK

Rioolreiniging
In opdracht van de gemeente zal de firma SITA in Mook een aantal delen van het rioolstelsel reinigen en inspecteren. In de periode van 13 tot 24 december kunnen de bewoners in de wijk Lindeboom en de straten globaal omgeven binnen het gebied: Gelrestraat, Hove, Groesbeekseweg en Raadhuisplein in de straat reinigings- en inspectiewagens tegenkomen van de firma SITA. Met de informatie, verkregen door de werkzaamheden, wordt inzicht verkregen in de staat van het rioolstelsel en kan de gemeente indien noodzakelijk beheersmaatregelen nemen.

Bij reinigingswerkzaamheden in het betreffende gebied kan door drukverschillen een waterslot zoals een sifon open komen te staan, waardoor stank klachten kunnen ontstaan. Door het weer vullen van dit openstaande waterslot met water kan dit worden verholpen. Daarnaast kan tijdens de werkzaamheden enige kortdurende verkeershinder ontstaan. Voor het ontstane ongemak vragen wij dan ook uw begrip en medewerking.

Kademaatregelen project Zandmaas/Maasroute
Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL):
partiële herziening POL-aanvulling Zandmaas

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat Provinciale Staten van Limburg op 19 november 2004 de partiële herziening van de POL-aanvulling Zandmaas hebben vastgesteld. Dit besluit betreft de herziening en aanpassing van eerdere besluiten over hoogte, ligging en constructie van een aantal kaden in Roermond, Venlo en Gennep/Mook en Middelaar, en rond het zuidelijke bekken van het retentiegebied Lateraalkanaal west in Heel en Beegden. Het vastgestelde plan ligt vanaf 14 december 2004 tot en met 25 januari 2005 voor iedereen ter inzage. In deze periode kunt u beroep aantekenen tegen de in het plan opgenomen concrete beleidsbeslissingen.

POL
De POL-aanvulling Zandmaas en de partiële herziening ervan zijn een vervolg op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) dat op 29 juni 2001 is vastgesteld door Provinciale Staten. Het POL heeft betrekking op ruimte, milieu, water, en verkeer en vervoer. Bij de vaststelling van het POL is besloten dat voor een aantal zaken een nadere invulling of aanvulling van het beleid noodzakelijk is, in de vorm van een POL-aanvulling. Naast de Zandmaas hebben Provinciale Staten inmiddels ook POL-aanvullingen vastgesteld voor o.a bedrijventerreinen en dienstenlocaties, bedrijventerreinen in Zuid-Limburg en bij St. Joost, de regionale wegenstructuur bij Roermond, de kalksteenwinning t Rooth, Actief Bodembeheer Maas, en Ruimte voor ruimte Zuid-Limburg.

Waarom een herziening?
Op 1 februari 2002 hebben Provinciale Staten de POL-aanvulling Zandmaas vastgesteld. Dit POL-Zandmaas regelt samen met het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute de hoogwaterbescherming, verbetering van de vaarroute en beperkte natuurontwikkeling op en langs de Noord- en Middenlimburgse Maas.
Een wezenlijk onderdeel van het POL-Zandmaas zijn de besluiten over de kaden.
Op 9 juli 2003 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State acht van deze kadebesluiten vernietigd. In het nu vastgestelde plan zijn deze besluiten herzien en aangepast. De herziening is tevens benut om een aantal andere kadebesluiten aan te passen op grond van voortschrijdend inzicht, ook ter voldoening aan wensen vanuit de omgeving, en naar aanleiding van de technische detailontwerpen. Daarnaast is voorzien in een flexibiliteitbepaling over hoogte, constructie en ruimtebeslag van kaden.

Waar kunt u het plan inzien?
De partiële herziening POL-aanvulling Zandmaas doorloopt de streekplanprocedure.
Overeenkomstig de daarvoor geldende bepalingen in de Wet op de Ruimtelijke Ordening alsmede de Algemene wet bestuursrecht ligt het vastgestelde plan ter inzage gedurende een periode van 6 weken, vanaf 14 december 2004 tot en met 25 januari 2005, tijdens de gebruikelijke kantooruren in:

- de bibliotheek van het Gouvernement, Limburglaan 10 te Maastricht;
- de gemeentehuizen van Gennep, Heel, Mook en Middelaar, Roermond, en Venlo;

- het kantoor van het Waterschap Peel en Maasvallei, Drie Decembersingel 46 te Venlo;

- het kantoor van het Waterschap Roer en Overmaas, Parklaan 10 te Sittard.

U kunt het vastgestelde plan ook inzien en downloaden via: o www.demaaswerken.nl onder de button Plannen en besluiten o www.limburg.nl onder beleidsvoering, ruimte en groen, POL-(aanvullingen)

Hoe kunt u reageren?
Tot en met 25 januari 2005 staat tegen de onderdelen van deze partiële herziening van de POL-aanvulling Zandmaas die als concrete beleidsbeslissingen zijn aangeduid, beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA s-Gravenhage.
Wij verzoeken u om ons college een afschrift van het beroepsschrift toe te zenden:
Gedeputeerde Staten van Limburg, t.a.v. de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 5700 te
6202 MA Maastricht.

Nadere informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de websites www.demaaswerken.nl en www.limburg.nl.
U kunt tijdens kantooruren ook gratis bellen naar Loket De Maaswerken (0800) 62 27 93 75.

Drieëntwintig erven verfraaid
Vanaf 4 december wordt gewerkt aan drieëntwintig erven in de regio Gennep waarvan er drie in de Gemeente Mook en Middelaar aangeplant worden. De erven worden voorzien van nieuwe bomen, struiken, singels en hagen. Dit jaar zullen er alleen al in de regio Gennep 500 bomen en 5400 meter haag geplant worden. Dit gebeurt op initiatief van stichting Het Limburgs Erf, die hiermee de kwaliteit van het Limburgse landschap wil verbeteren. Ieder jaar kunnen erf eigenaren zich melden bij de stichting, die in ruil voor een eigen bijdrage van 250, - zorgt voor een erfontwerp en alle plantgoed. Het planten gebeurt vervolgens door de erf eigenaren zelf.

Stichting Het Limburgs Erf is een samenwerkingsverband tussen de LLTB, Dienst Landelijk Gebied en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg. Sinds 1997 zet de stichting zich in voor de kwaliteit van het Limburgse landschap en voor verhoging van de natuurwaarde in de provincie. Inmiddels heeft de stichting al meer dan
1.800 erven verfraaid en zijn er meer dan 1,5 miljoen bomen en struiken geplant. In het buitengebied is overal duidelijk te zien dat het erfbeplantingproject zn vruchten afwerpt. De stichting ontvangt dan ook regelmatig zeer positieve reacties van deelnemers, gemeenten en andere bewoners en recreanten in het buitengebied.

Deelname
Iedereen die in of aan de rand van het buitengebied woont, kan in aanmerking komen voor deelname aan het erfbeplantingproject. Landschapsarchitecten maken voor alle deelnemers een erfbeplantingplan, waarin verschillende landschapselementen, zoals vrijstaande bomen, bosjes, lanen, houtsingels, hagen en hoogstamboomgaarden een plaats krijgen. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over de aanleg en het onderhoud, zodat ze zelf met het uitgereikte plantmateriaal aan de slag kunnen. Het resultaat is niet alleen mooi om te zien, het biedt ook veel kansen voor vogels, vlinders, bijen en kleine zoogdieren. Gebouwen worden beter ingepast in het landschap. Bovendien scherpt een erfbeplanting privacy en beschermt het tegen de zon en de wind.

Aanmelden
In de hele provincie worden dit jaar 180 erven aangelegd. Het project wordt gefinancierd door de eigen bijdrage van de deelnemers (250, -) en door een bijdrage van de betreffende gemeenten (260,-per erf, indien de gemeente medewerking verleent). Daarnaast ontvangt de stichting Het Limburgs Erf financiële bijdragen van de provincie Limburg, de EU, het VSB fonds en Landschapspark de Graven. De stichting Het Limburgs Erf wil het erfbeplantingproject ook in de komende jaren voortzetten. Degenen die interesse hebben in deelname in 2005, kunnen zich nu al aanmelden bij Area Projecten, tel (0475) 355704.

b&Weetjes
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 december j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

... het restantbedrag voor uitbesteding van groenonderhoud 2004 en