Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
14 december 2004 c113


Bijzondere icoon voor oudste stad van Nederland

Nijmegen krijgt Godenpijler

Nijmegen krijgt na bijna tweeduizend jaar opnieuw een Godenpijler. Het gaat daarbij om een eigentijds monument dat is gebaseerd op de in 1980 gevonden brokstukken van een Romeinse Godenpijler. Deze stond in het jaar 17 in de omgeving van het huidige Kelfkensbos. Ook de nieuwe Godenpijler komt op het Kelfkensbos en wordt in het jubileumjaar waarin de stad haar tweeduizendjarig bestaan viert, geplaatst.

De vondst van de brokstukken van de Romeinse Godenpijler betekende voor Nijmegen de definitieve erkenning als oudste stad van Nederland. Het leidde uiteindelijk tot het jubileum dat Nijmegen in 2005 viert. Het gehele jaar door wordt een groot aantal festiviteiten gehouden om de lange en rijke geschiedenis van de stad te onderstrepen. Het stadsbestuur besloot in 2002 om dit jubileum ook met een blijvende herinnering te vieren. Daarvoor werd aan drie gerenommeerde kunstenaars de opdracht verstrekt op basis van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler een eigentijdse verbeelding te ontwerpen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft uiteindelijk haar keus laten vallen op een obeliskachtige overhellende pijler, die tevens als zonnewijzer dient. Het ontwerp is van de Israëlische kunstenaar Ram Katzir en is vernoemd naar de oude naam van de stad Noviomagus.

De basis van deze nieuwe Godenpijler wordt gevormd door een bronzen replica die wordt gemaakt op basis van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler. Een deel van het pijlerreliëf verdwijnt onder de grond en verwijst naar de vindplaats van de fragmenten. Uit het bronzen reliëf komt een donkere granieten zuil tevoorschijn. Deze bestaat uit tien delen waarin teksten staan die verwijzen naar het rijke verleden van Nijmegen. Gedacht wordt aan zinsneden van Tacitus Historiae, waarin Nijmegen al staat genoemd en fragmenten uit Smetius' 'Kroniek van Nijmegen' uit 1784.

De zuil staat nog schever dan de toren van Pisa en werkt tevens als een Romeinse zonnewijzer. Hiervoor worden in het plaveisel van het plein bronzen gepolijste bakstenen geplaatst. Als basis geldt een Romeins zonne-uurwerk uit de tijd van keizer Augustus. Overwogen wordt nog om voor de nachtelijke uren een verlichtingssysteem met ledstones in het plaveisel aan te brengen.

Bovenop de zuil komt een bronzen schildpad. Zijn schaduw wandelt langzaam over het plein. De schildpad staat symbool voor een lang leven. Zijn vier poten staan voor de vier windrichtingen, zijn schild voor bescherming. Binnen de Griekse mythologie liggen er associaties met Aphrodite en Hermes en verbeeldt de schildpad vruchtbaarheid en creativiteit. En: een schildpad die je pad kruist, brengt geluk.

Dit ontwerp van Ram Katzir kreeg de voorkeur boven twee andere ontwerpen van de kunstenaars Thom Puckey en Luk van Soom.

De kosten voor de nieuwe Godenpijler bedragen ongeveer 200.000 euro.

Het college van burgemeester en wethouders heeft zich laten adviseren door een adviescommissie onder leiding van de Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, prof. Fons Asselbergs.

De verwachting is dat de nieuwe Godenpijler in september gereed is en wordt in december officieel onthuld. De opening valt samen met de opening van de tentoonstelling: Nijmegen oudste stad van Nederland.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380