Gemeente Amsterdam

Hemels tapijt
Een bijzondere tentoonstelling in Koninklijk Paleis Amsterdam. 14 december 2004 - Ingrid Breed
In december toont het Koninklijk Paleis Amsterdam op veler verzoek het imposante, zeshonderd vierkante meter grote tapijt, speciaal voor het Paleis vervaardigd door kunstenares Ria van Eyk.

tapijt-kpa

Kunstenares Ria van Eyk ontwierp het tapijt in 1998 in opdracht van Rijksgebouwendienst. Het zeer grote en unieke tapijt sluit aan bij de in architectuur en beeldhouwkunst uitgedrukte verwijzingen naar de plaats van de mens in het universum. Haar verwijzing naar deze aloude symboliek is strikt modern. Het tapijt sluit aan bij de strikte geometrie van architect Jacob van Campen. Ria van Eyk slaagde er in om een digitale foto van het melkwegstelsel en een foto van de komeet Hale-Bopp te transformeren tot een industrieel vervaardigd tapijt. Het resultaat is een klein monument voor de kunst, een echt hemels tapijt.

De burgerzaal van het Paleis is, net als in de zeventiende eeuw, nog steeds een openbaar toegankelijke ruimte en gedurende het grootste deel van het jaar voor bezichtiging opengesteld. Voor sommige gelegenheden wordt een zeer bijzonder vloerkleed gelegd. Niet alleen om de kostbare marmeren vloer met ingelegde kaarten van hemel en aarde te beschermen, maar vooral ook om in de imposante, wat kille ruimte, een warme, huiselijke sfeer te scheppen.

Openingstijden

Het tapijt is te bezichtigen van 27 t/m 31 december 2004, dagelijks van 12.30-17.00 uur (31 december tot 15.30 uur).

© Gemeente Amsterdam