Provincie Overijssel

Ondertekening eerste kavelruilen in IJsseldelta-West

Eind 2004 is er in het gebied IJsseldelta-West met geld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Overijssel een kavelruilcommissie in het leven geroepen. Deze commissie moet een ontwikkelingsimpuls geven aan het landelijk gebied. Het geld (EUR 680.000,=) is beschikbaar gesteld om de komende 4 jaar met name de landbouwstructuur in het gebied Kamperveen-Zalk te verbeteren.

Piet Jansen, gedeputeerde voor het landelijk gebied, tekent de akte voor de eerste kavelruil in het gebied namens het Bureau Beheer Landbouwgronden(BBL). Hij zal dan in zijn toespraak ook wijzen op de economische impuls die uitgaat van kavelruilen en de noodzaak om ook elders in de provincie deze meest eenvoudige en snelle vorm van ruilverkavelen als instrument in te zetten.

Met deze ondertekening krijgen de eerste zes agrariërs in het gebied een betere ligging van hun gronden ten opzichte van de boerderij. Zij krijgen meer grond bij huis, waardoor zij hun bedrijfsvoering efficiënter kunnen regelen. Ook scheelt het aanmerkelijk in de kosten als je de grond dichtbij huis hebt.

Mede dankzij de inzet van de kavelruilcoördinator en de commissie zijn deze eerste ruilingen tot stand gekomen. Het vergt moed en durf en ook een hele investering voor de deelnemers om met elkaar een ruilproces aan te gaan en daarmee percelen grond achter te laten welke vaak al generaties lang in de familie zijn.

Economisch en toekomstgericht denken vergt echter dat allereerst arbeid en kostprijs voor de boer de toekomst van zijn bedrijf bepaalt. Samen met de kavelruilcoördinator kunnen ook de overige agrariërs de komende jaren kijken welke plannen voor het gebied ontwikkeld zijn, hoe men hierop wil inspelen en welke (on)mogelijkheden zij zien om tot een betere verkaveling van hun bedrijf te komen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2004 Provincie Overijssel