CNV

CNV: Niet alleen repareren, ook ruimte voor nieuw beleid

Het cao-overleg kan wat betreft de CNV-Bonden beginnen. Maandag 13 december stemden zij tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur definitief in met het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2005. Dit jaar bracht het CNV geen dikke notitie uit, maar werd gekozen voor een contourennota met daarin de hoofdlijnen van het te voeren beleid in 2005.

'De reden waarom wij voor een contourennotitie hebben gekozen, is dat op dit moment nog niet te overzien is hoe onderdelen van het overeengekomen Sociaal Akkoord kunnen worden omgezet in cao-afspraken', liet het CNV eerder al weten. Cao-coördinator Rienk van Splunder voegde daar na de vergadering van dinsdag 13 december aan toe, dat 'het nu aan de bonden is om per cao de sleutels uit de contourennotitie op te pakken.'

Het CNV werkt ook in 2005 met een indicatieve loonvraag. Dit betekent dat de loonvraag per cao is vast te stellen. Als maximum geldt echter voor het komende jaar wel 1,25 procent. Daarnaast staat in de contourennota dat het CNV de loonruimte niet alleen wil inzetten voor reparatie van oud beleid. Het CNV vindt dat er vooral ook ruimte moet zijn voor het creëren van nieuw beleid. Van Splunder: 'Bij iedere cao-tafel zal daarom vooral een eigen agenda van de toekomst worden vastgesteld.'
Een ander belangrijk punt is de kinderopvang. 'Geen cao zonder afspraken over kinderopvang', is volgens Van Splunder het credo van de komende tijd. Vanaf 1 januari is het nog belangrijker dat werkgevers en ouders meebetalen aan de opvang van hun kroost. De werkgeversbijdrage dient volgens het CNV dan ook te worden ingevoerd bij bedrijven waar deze nog niet bestaat. 'De betaling van de werkgeversbijdrage is de lakmoesproef om te zien of verhoging van de arbeidsparticipatie ook daadwerkelijk ernst bij de werkgevers is', aldus Van Splunder.

Bij de invulling van de fiscale ruimte in het wetsvoorstel over vut, prepensioen en levensloop vormt voor het CNV het leeftijdsfase bewust personeelsbeleid het uitgangspunt. Van Splunder: 'In het cao-overleg moeten er keuzes worden gemaakt; daarbij zal het gaan om het balanceren tussen modernisering, voorspelbaarheid en toegankelijkheid.

Voor nadere informatie:
Frieda Tax, woordvoerder CNV Vakcentrale, tel. 030 - 2913709 / 06 - 51723074

14 dec 04 13:48